Čelik: Tramp odbacio zahtev Predstavničkog doma

Spiker Predstavničkog doma američkog Kongresa republikanac Pol Rajan zatražio je od američkog predsednika Donalda Trampa da odustane od carina na čelik i aluminijum, ali je Tramp taj zahtev odmah odbio.

„Veoma smo zabrinuti za posledice trgovinskog rata i molimo Belu kuću da od tih planova odustane“, navodi se u saopštenju portparolke Pola Rajana koje prenose američki mediji.

Iz Bele kuće je odmah stigao odgovor – od odluke, da se carine na čelik i aluminijum podignu, neće odustati, rekao je novinarima američki predsednik Donald Tramp.

Ranije je američki predsednik, opravdavajući svoju odluku da uvede carinu od 25% na uvoz čelika i 10% na uvoz aluminijuma istakao: “Ko nema čelik, taj nema državu“.

Na odluku Bele kuće, Evropska unija je zapretila da će odgovoriti uvodjenjem carina na ključne američke proizvode.

Kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo da će se Kina udružiti s ostalim pogodjenim zemljama u zaštiti svojih interesa, ukoliko američke carine na čelik budu stetile kineskim proizvodjacima.

Prema navodima evropskih medija, Kanada, Japan i Južna Koreja su od SAD tražile da se za njihove proizvodjače napravi izuzetak, a Kanada i Brazil su zapretili i kontra-merama.

SAD godišnje uvezu čelika u vrednosti od 30 milijardi dolara – najviše iz Južne Koreje, Meksika i Brazila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com