Čije će lokomotive i vagone kupiti Srbija

Predstavnici Srbije i Kine potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u nabavci železničkih voznih sredstava.

Potpisanim memorandumom je „postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na čas za potrebe organizacije putničkog saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd centar – Novi Sad -Subotica“, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Memorandum su potpisali ministar gradjevine, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislav Momirović, predstavnici preduzeća „Srbija voz“ ad, ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo i predstavnici kineskih firmi China Railway International Co LTD i CRRC Corporation Limited.

Krajem novembra 2020. godine ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali je dogovorio posetu francuskoj firmi Alstom tokom koje bi trebalo da se upozna s predlozima za dizajn vagona za budući metro u Beogradu.

Na tim vagonima će početi da se radi u najkraćem roku, saopšteno je tada na sajtu Vlade Srbije uz najavu da bi radovi na Makiškom polju, odakle bi trebalo da krene prva linija metroa, trebalo da počnu do kraja ove godine.

Francuska kompanija Alstom i nemački Simens objavili su 2017. godine integraciju svojih proizvodnji za železnicu kako bi stvorili evropskog šampiona u ovoj oblasti i suprotstavili se kineskoj CRRC.

Februara 2019. godine Evropska komisija je blokirala ovu integraciju, pošto firme učesnice nisu uverile da stvaranje takvog šampiona-monopoliste neće uticati na cene signalizacije i sledeće generacije vozova na brzim prugama.

„Nijedan kineski dobavljač nije dosad učestvovao ni na jednom evropskom tenderu za signalizaciju niti je van Kine isporučio jedan jedini voz za brze pruge. Nema izgleda za kineski ulazak na evropsko tržište u dogledno vreme“, izjavila je tada evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margaret Vestager.

Interes za tržište lokomotiva i vagona je veliko, pa je i u Rusiji u oktobru 2020. godine startovao objedinjeni proizvodni kompleks „Uralske lokomotive“ za proizvodnju superbrzih električnih vozova.

One thought on “Čije će lokomotive i vagone kupiti Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com