Članice EU (ni)su širom otvorile granice gradjanima Srbije

Iako je Evropska komisija, posle usaglašavanja članica, preporučila da se za gradjane 14 + 1 država omogući ulazak na teritoriju Evrospke unije bez ograničenja, većina članica još nije širom otvorila svoje granice za gradjane Srbije, koja se na toj listi takodje nalazi.

Tako se gradjanima Srbije preporučuje da se pre putovanja u neku od članica EU
informišu o režimu koji za njih važi na njenoj granici.

Informaciju o tome, a tek uredno ažuriranu nikako, naši gradjani ne mogu dobiti na sajtu našeg Ministarstva za inostrane poslove. Mada postoje rubrike pod nazivom „Aktuelne vesti za putovanje u inostranstvo“ i „Covid 19-korisne informacije za putovanja“, u prvoj je poslednja vest od 24. januara 2020, a u drugoj od 22. maja 2020.

Detaljnu informacija o uslovima putovanja u susednu Hrvatsku, gradjani Srbije mogu dobiti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske (www.mup.gov.hr).

Tamo se navodi: „Granična policija od 1.7.2020. ne određuje mjeru samoizolacije pri ulasku u Republiku Hrvatsku. Svim putnicima, bez obzira na državljanstvo biti će uručen letak s uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje“.

U Hrvatsku mogu da udju gradjani Srbije vlasnici nekretnine ili plovila na njenoj teritoriji i članovi njihove uže porodice, sa vlasničkim listom ili kupoprodajnim ugovorom. Kao i državljani Srbije koji imaju rezervisan turistički boravak što moraju dokazati vaučerom. Za svaki specifični slučaj, može se dobiti odgovor na navedenom sajtu.

Gradjani Srbije ne mogu slobodno u Sloveniju.

Na sajtu Ambasade Slovenije (www.belgrade.embassy.si) u Beogradu se navodi: „Slovenija je obavestila Evropsku komisiju da se uprkos preporukama Komisije uslovi za ulazak u Republiku Sloveniju ne menjaju i ostaju isti kao do sada. Srbija ostaje na crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin „.

Na sajtu Ambasade Nemačke (www.belgrad.diplo.de) objavljeno je crveno upozorenje gradjanima Srbije, da uslovi ulaska u tu zemlju za njih nisu promenjeni.

„EK je donela preporuke za ublažavanje ograničenja putovanja u EU od 1.7.2020. godine. Ove preporuke nisu obavezujuće za države članice. Neophodno je donošenje odluke u Savetu EU, kao i sprovođenje te odluke na nacionalnom nivou. Do donošenje konačne odluke Vlade SR Nemačke, ograničenja putovanja za srpske državljane će važiti i nakon 30.6.2020. Na našoj veb-stranici ćemo čim to bude moguće objaviti informaciju o ublažavanju mera, koje je donela Vlada SR Nemačke“.

Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Nemačke objavljeno je danas da ta država svojim gradjanima ne preporučuje putovanje u Srbiju.

Nemačka naime opet uvodi tkz. Reisewarnung odnosno preporučuje svojim državljanima da do 31. avgusta ne putuju u inostranstvo sem u države članice EU, države Šengenskog prostora, Veliku Britaniju, Severnu Irsku, Andoru, Monako, San Marino i Vatikan.

Ni ove države nisu bezuslovno preporučene pa do daljnjeg važi upozorenje o putovanju u Švedsku, Finsku i Norvešku, jer Švedska ima više od 50 novoobolelih od Covid-19 na 100.000 stanovnika prosečno u poslednjih 7 dana, a zbog ograničenja na granici ili obaveznog karantina ne savetuje se trenutno ni putovanje Veliku Britaniju, Irsku i Maltu.

Austrija, ne samo da nije svoje granice otvorila za gradjane Srbije, nego je proglasila tkz. Reisewarnung odnosno pozvala svoje gradjane da zbog pogoršane epidemiološke situacije ne putuju ni u jednu od 6 zemalja Zapadnog Balkana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com