Divlji istok: Ukrajinski predsednik u Ustavnom sudu

Još jedan predsednik ne razume elementarne principe podele vlasti: Vladimir Zelenski predsednik Ukrajine samoinicijativno se, dakle nepozvan, uputio u Ustavni sud svoje zemlje.

I da gore ne može biti, on je u Ustavni sud otišao da sudijama kaže svoj stav pred presudjivanje o ustavnosti odluke koju je sam doneo.

Zelenski je, naime, odmah po sopstvenoj inauguraciji, doneo odluku da raspusti ukrajinski parlament.

Ali je ukrajinski parlament, pet dana pre nego što je Zelenski postao predsednik, objavio da u njemu više ne postoji vladajuća većina.

A po ukrajinskom zakonu, u takvom se slučaju, ne ide odmah na izbore, nego se parlamentu, u kome navodno svoje interese balansiraju ukrajinski oligarsi, daje 30 dana da pokuša s kreiranjem nove parlamentarne većine. Za to vreme, po zakonu, parlament se ne može raspustiti.

Elem, u tim okolnostima, Zelenski je sudijama Ustavnog suda održao govor u kome se pozvao na ankete javnog mnenja, po kojima ukrajinski parlament u sadašnjem sastavu, uživa samo 4% podrške, a njegova odluka da takav parlament raspusti oduševljeno je podržana od naroda.

Sem toga, u parlamentu već koju godinu ne postoji vladina većina, pa je 30-dnevni rok za formiranje nove odavno istekao. Predsednička odluka o raspuštanju parlamenta tako je zakonita, da zakonitija ne može biti. Tako je argumentovano Zelenski. Zahvalio se sudijama Ustavnog suda i otišao.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski biće suočen s opstrukcijom sličnom onoj, kojoj je izložen američki predsednik Donald Tramp.

Jer, u svetu raste i širi se pokret koji nas uverava da pojma nema onaj narod koji izlazi na izbore, nego da bolje zna onaj narod koji izlazi na ulice, i kršenjem zakona o podeli vlasti, taj nakaradni pokret samo jača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com