Dr Đorđe Đukić: Tramp jedno po jedno kruni sistem etabliran decenijama

Dr Đorđe Đukić, naš poznati stručnjak za monetarnu politiku, veruje da je aktuelni odijum, i najbogatijih Amerikanaca i američkih saveznika kao što je Nemačka, na aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa izazvan činjenicom da je udario „na sistem etabliran decenijama“.

„Delom time nisam iznenađen. Evo zašto: zato što je on sistem etabliran decenijama na neoliberalnom konceptu i Vašingtonskom sporazumu, uključujući tu i podelu moći koja je tada izvršena, počeo, jedno po jedno, da kruni“, kaže Đukić za Ekonomske Vesti.

„Ne treba se čuditi što su bogati u Americi protiv Trampa. Među njima su oni koji su se najviše bogatili na dubokoj državi kroz manipulacije na finansijskom tržištu, gde je američka država pokrivala privatne gubitke privatnih institucija tako što je Fed praktično kupovao privatne banke koje su bile ili pred bankrotom ili su već bile bankrotirale. Ko je prisvojio te ekstremne profite? Upravo ta struktura bogatih sa Volstrita, koja je mogla to da radi na bazi koncepta koji je sprovodila duboka država. Ondašnji šef Fed-a bio je potpuno uveren da tako potpuna deregulacija finansijskog tržišta ne može doneti ništa loše, nego naprotiv, samo inovacije“, smatra Đukić.

„I pre kovida, a naročito posle kovida, sve ide ka tome da se vrši ekstremna redistribucija na štetu siromašnih ili ukrupljavanje bogatstva nekoliko mega kompanija. I nastaviće se ukoliko onaj ko pobedi na američkim predsedničkim izborima, ne bude nešto preduzimao na planu redistribucije“, kaže dr Đorđe Đukić.

On podseća da je jedno od predizbornih obećanja, koje aktuelni američki predsednik Donald Tramp nije ispunio, relaksacija regulacije finansijskih tržišta sprovedene posle finansijske krize. Đukić se nada da će, u slučaju pobede Trampa, tako i ostati.

„Ono što je uradila ekipa oko prethodnog šefa Fed-a, to je da su svojim regulama pokušali da preduprede enormne rizike koji se mogu desiti u tako dubokom finansijskom tržištu, naročito kad je reč o derivatima i tkz. sekjurizaciji. Verujem da će američkom predsedniku univerzitetske strukture savetovati da tu ništa ne čačka, da je to što je urađeno najmanje što se moglo uraditi da bi se predupredila buduća finansijska kriza“, kaže Đukić.

Iako je monetarni stručnjak, Đukić manje zamera Trampu aktivan stav prema monetarnoj politici, koji mnogi tumače kao nedopustiv pritisak na Američke federalne rezerve, nego što njegovom protivniku Džo Bajdenu zamera odsustvo svakog stava o tome.

„Mnogi će reći: američki Fed je nezavisan. Jeste, ali šta Bajden smatra, u kojoj funkciji treba da bude monetarna politika? Podsećam da se Tramp svojevremeno uporno zalagao za slabljenje dolara zbog američkog izvoza, izmedju ostalog. Ali šta je Tramp time još postigao: teret dugova koji su bili vezani za jačanje dolara umanjio je zemljama kakva je Srbija. Da je došlo do jačanja dolara, ne znam kako bi se to odrazilo na velike dužnike kojima je nad glavom visio Damaklov mač bankrota“, tako smatra Đukić.

Dr Đorđe Đukić smatra nerealističnim obećanje Bajdena da će minimalnu nadnicu na federalnom nivou povećati na 15 dolara za sat, a neobazrivim njegovo obećanje da će u otklanjanje posledica kovida država uložiti 2.700 milijardi dolara.

„Smatram da je Trampov stav da minimalna nadnica na federalnom nivou treba da ostane 7,25 dolara na sat, daleko realističniji. Njime se otklanja rizik da američke korporacije prekinu proces vraćanja proizvodnih kapaciteta na teritoriju SAD što je neposredno vezano s brojem radnih mesta“, ocenjuje Đukić.

On tvrdi da dobro poznaje srednju američku klasu na koju igra Tramp: američka srednja klasa želi da ima kontinuirani posao, makar morala da radi dva dnevno, samo da ne bude izložena riziku da ostane bez ikakvog posla, bez sredstava za porodicu, bez kuće, što se inače po pravilu dešava tokom velikih kriza u SAD.

Najzad, Đukić veruje da će u slučaju pobede, Tramp, svestan ekonomske moći Kine, ići na normalizaciju odnosa SAD-Rusija-Kina, dok ćemo u slučaju pobede Bajdena biti svedoci još većeg zaoštravanja odnosa SAD sa Rusijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com