EU: Belorusija nije članica EU, ne možemo i ne želimo da se mešamo

Evropska unija je na današnjem samitu šefova država i vlada, posvećenom Belorusiji, zaključila da Belorusija nije članica Evropske unije niti nastoji to da postane, tako da Brisel ne želi i ne može da se meša u unutrašnje stvari Belorusije.

Belorusija sama mora naći svoj put kroz nacionalni dijalog, u kome moraju učestvovati svi, bez mešanja sa strane, predstavila je zaključke Evropskog saveta nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ali, rekla je Angela Merkel, kancelarka Nemačke koja trenutno predsedava Unijom, na predsedničkim izborima u Belorusiji bilo je ozbiljnih narušavanja pravila, izbori nisu bili ni fer, ni slobodni i Evropska unija ih ne može priznati.

Ona nije rekla da Evropski savet zahteva ponavljanje izbora. Bar ne izričito.

Što se sankcija Evropske unije tiče, one će biti uvedene licima za koja se utvrdi da su odgovorna za primenu sile i falsifikovanje izbora, rekla je Merkel. Sankcija, koje bi pogodile narod Belorusuje, neće biti, dodala je ona.

Merkel je rekla da je Evropska unija na strani mirnih demonstranata i zahvaljuje se Litvaniji jer je primila Svetlanu Tihanovskuju i za sve što je učinila na podršci građanskom društvu u Belorusiji. Kao i Poljskoj.

Evropski savet osuđuje primenu sile protiv mirnih demonstranata, privođenje hiljada ljudi i traži da se privedeni odmah puste i obezbedi sloboda mišljenja i štampe.

Angela Merkel se takodje požalila da je pokušala telefonski da stupi u kontakt sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, ali on je odbio da joj se na telefon javi.

Kao što je već objavljeno, i Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron o situaciji u Belorusiji razgovarali su sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Evropska unija je odlučila da mobiliše, kako je rekla njena predsednica Ursula fon der Lajen, 53 miliona evra za pomoć Belorusiji, ali koja ne može ići preko njenih vlasti.

Nemački mediji, koji su večeras istakli da Rusija i Belorusija imaju ugovor o saveznoj državi, protumačili su pomenuta 53 miliona ovako: da EU nešto učini, a da ipak ne izaziva Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com