Hrvatska pred referendumom o penzijama

Hrvatski sindikati su danas objavili da će u četvrtak Hrvatskom saboru predati dokumentaciju o prikupljenih više od 750.000 potpisa za održavanje referenduma o podizanju starosne granice za odlazak u punu penziju na 67 godina.

Hrvatski sabor je obavezan da raspiše referendum, ukoliko su prikupljeni potpisi regularni.

Hrvatski sabor, medjutim, ima i mogućnost da od Ustavnog suda Hrvatske traži ocenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja, čime bi odluka o raspisivanju referenduma bila odložena za 30 dana.

Sindikati su saopštili da na ovakav pokušaj odugovlačenja, odnosno opstrukcuje Ustava i zakona, neće sedeti skrštenih ruku. Sindikalni predstavnici, u izjavama za hrvatske medije, tvrde da imaju zakonske mehanizme da se tome suprotstave.

U hrvatskoj vladajućoj koaliciji postoje i glasovi, koji su za to da se narodnom nezadovoljstvo izdaje u susret korekcijom već usvojenog zakona i tako izbegne referendum.

Medjutim, Hrvatska, kao i druge evropske države, ima narastajuće demografske probleme i sa tim vezane probleme s finansiranjem penzija.

Penzijske reforme s podizanjem starosne granice pokazale su se globalno kao operacija s političkim posledicama.

Svojevremeno je, pošto je penzijska reforma pregažena rezultatima referenduma, pala vlada tadašnjeg slovenačkoj premijera Boruta Pahora.

Na Zapadu se na dojučerašnje procente (preko 80%) ogromnog poverenja u ruskog predsednika Vladimira Putina gledalo s velikom rezervom i sumnjom. To poverenje je neobično palo, pošto je i Rusija prošle godine podigla starosnu granicu za odlazak u penziju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com