Hrvatska: Još jedan medijski kandidat

Nema nikakve sumnje: hrvatski javni servis (HRT) biće dragocena medijska podrška kandidaturi pevača, TV voditelja i političara Miroslava Škora za predsednika Hrvatske.

Ideja o promeni Ustava Hrvatske kandidata, koga je u predsedničku trku lansirala jedna anketa upravo HRT-a, večeras je bila udarna vest te hrvatske televizije.

Škoro je, naime, predložio da se Ustav Hrvatske promeni tako da predsednik države ima one nadležnosti, koje je imao ili, kad nije imao, jednostavno prisvajao prvi predsednik samostalne Hrvatske Franjo Tudjman!

Nekoliko referendumskih inicijativa poslednjih godina pokrenutih u Hrvatskoj imale su odjek u van granica te zemlje.

Škoro ide u susret pokretačima tih inicijativa jer traži da referendumska odluka dobije snagu zakona.

O njegovim su idejama večeras konsultovani stručnjaci za ustavno pravo. Oni su primetili da kandidati često pojma nemaju o nadležnostima koje ima funkcija za koju se kandiduju i da im to uopšte ne smeta da se za tu funkciju kandiduju (dr Branko Smerdel).

Kandidati takodje ne poznaju proceduru izmene Ustava, ali im ni to ne smeta da ga menjaju i tako stiču političke poene.

Neki primeri iz Evrope svedoče da kandidata Miroslava Škora više ne bi trebalo uzimati neozbiljno. Jer, kad se uticajni mediji prihvate posla, koji takodje bar pomalo izlazi iz okvira njihove nadležnosti, sve je moguće.

Predsednički izbori u Hrvatskoj održavaju se svakih pet godina. Na izborima 2014.godine pobedila je kandidatkinja HDZa Kolinda Grabar Kitarović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com