Jedina članica EU koja podržava tursku ofanzivu u Siriji

Madjarska je jedina članica Evropske unije koja je podržala tursku ofanzivu na severoistok Sirije odnosno istočni Eufrat.

Odluka Ankare da problem sirijskih izbeglica reši „u Siriji, a ne u Evropi“ u skladu je sa madjarskim nacionalnim interesima, izjavio je madjarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto, prenose informaciju DPA kurdski portali na ruskom jeziku.

„Nacionalni interesi Madjarske nam diktiraju da izbegnemo da se stotine hiljada ili čak milioni nelegalnih migranata pojave na južnoj granici Madjarske”, rekao je Sijarto.

On se zajedno s madjarskim premijerom Viktorom Orbanom nalazi u Azerbejdžanu gde prisustvuju VII samitu Turskog saveta.

„Iako Madjari, prema savremenim naučnim saznanjima, nisu u srodstvu s turskim narodima, od devetnaestog veka postoji koncepcija madjarskog turanizma, čiji predstavnici smatraju da Madjari i Turci imaju iste pretke i kulturnu bliskost“, prenosi kurdski portal na ruskom jeziku.

U Turskoj boravi 3,6 miliona sirijskih izbeglica. Turska je ofanzivu na severo-istok Sirije 9. oktobra započela pozivajući se na potrebu da svoju južnu granicu zaštiti od terorista stvaranjem zone bezbednosti duge 480 i široke 32 kilometra u kojoj bi bile naseljene sirijske izbeglice iz Turske. Turska optužuje Snage kurdske samoodbrane da podržavaju Radničku partiju Kurdistanu, koja se u Turskoj smatra za terorističku.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, sve do ostvarenja navedenog cilja, odbio poziv američkog predsednika Donalda Trampa da objavi prekid vatre i započne pregovore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com