Jedini deo Vašingtonskog sporazuma sa datumom izvršenja, Vučićevo objašnjenje

Jedini član sporazuma o normalizacuji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, koji je sa SAD potpisala Srbija, a u kome je izvršenje obaveze oročeno preciznim datumom tiče se Izraela i Jerusalima i, praktično, nema nikakve veze sa odnosima Beograda i Prištine.

Taj član, prema faksimilu sporazuma koji objavljuje The Pavlović Today, glasi:

„Srbija (Beograd) je saglasna da otvori trgovinsku kancelariju i vladinu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da preseli svoju ambasadu u Jerusalim 1. jula 2021. godine“.

Taj član nije potpun bez prethodnog:

„Kosovo (Priština) je saglasno da uvede jednogodišnji moratorujum na tražnje članstva u medjunarodnim organizacijama.

Srbija (Beograd) je saglasna da uvede jednogodišnji moratorujum na svoju kampanju povlačenja priznanja i suzdržaće se od formalnih i neformalnih zahteva bilo kojoj nacionalnoj ili medjunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Priština) kao nezavisnu državu. Obe saglasnosti stupaju na snagu odmah“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvo Izraela u sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa izmedju Srbije i Kosova, kako se navodi na predsedničkom sajtu, objasnio ovako:

„Smatrali su da mi treba da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo jer to ruši našu politiku. Rekli smo da ako se o tome dogovore Izrael i Priština – u redu. Takodje smo rekli Izraelu da ako budu poštovali Srbiju, onda će naša zemlja prebaciti ambasadu u Jerusalim“.

U Vašingtonu je dogovoreno da se Kosovo i Izrael uzajamno priznaju i da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu.

U sporazumu nisu navedena nikakva uslovljavanja za oročenu obavezu seljenja ambasade Srbije u Jerusalim.

Predsednik SAD Donald Tramp 6. decembra 2017. godine je objavio da će SAD svoju ambasadu u Izraelu preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim, što je i učinjeno 14. maja 2018. godine.

Aprila 2018. godine svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim je preselila Gvatemala.

Srbija će biti prva evropska, a Kosovo prva država s muslimanskom većinom koje su otvorile ambasade u Jerusalimu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com