Ko su gradonačelnici komšije?

S velikim nestrpljenjem se u Beogradu očekuje da predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić odluči ko će biti sledeći gradonačelnik Beograda.

Ko god to da bude, gradonačelničke komšije u glavnim gradovima susednih država biće mu biti dve gospodje u Sofiji i Bukureštu, najdugovečniji gradonačelnik u Zagrebu, najmladji komšijski gradonačelnik glavnog grada u Sarajevu i najstariji u Budimpešti.

U ZAGREBU je gradonačelnik MILAN BANDIĆ (1955) koji tu funkciju obavlja, s kratkim prekidom zbog vožnje u alkoholisanom stanju, od 2000. godine. Završio je Fakultet političkih nauka. Biran je i na neposrednim izborima i u parlamentu, i kao stranački (SDP, Milan Bandić – 365 dana) i kao nezavisni kandidat.

U SARAJEVU je gradonačelnik ABDULAH SKAKA (1983). Na tu je funkciju kao kandidat Stranke demokratske akcije izabran februara 2017. godine. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Pre izbora za gradonačelnika bio je zamenik gradonačelnika.

U SKOPLJU je gradonačelnik PETRE ŠILEGOV (1969), izabran oktobra 2017. godine. Završio je Pravni fakultet. Bio je portparol sada vladajuće SDSM i poslanik.

U PODGORICI je gradonačelnik SLAVOLJUB STIJEPOVIĆ (1959), izabran na tu funkciju 2014. godine kao kandidat Demokratske partije socijalista. Završio je Pravni fakultet. Pre izbora na funkciju gradonačelnika glavnog grada Crne Gore obavljao je funkcije ministra sporta, rada i socijalnog staranja i prosvete u Vladi Crne Gore.

Gradonačelnik BUDIMPEŠTE je IŠTVAN TARLOŠ (1948), izabran 2010. godine kao kandidat Fidesa. Završio je Fakultet za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti.

U glavnom gradu Bugarske SOFIJI, gradonačelnica je JORDANKA FANDAKOVA (1962), prva žena na toj funkciji. Izabrana je novembra 2009. godine kao kandidat stranke bugarskog premijera Bojka Borisova GERB (Gradjani za evropsku Bugarsku). Ovo joj je treći mandat. Po obrazovanju je nastavnik ruskog jezika.

Gradonacelnica BUKUREŠTA je GABRIELA FIREA (1972), izabrana juna 2016. godine. Izabrana je kao kandidat Socijaldemokratske partije. Pre toga je bila novinar na radiju i televiziji.

Za gradonačelnika glavnog grada TIRANE izabran je jula 2015. godine ERION VELIAJ (1979) kao kandidat Socijalističke partije Albanije. Pre toga je obavljao funkciju ministra za mlade u Vladi Albanije. Završio je Grand Valley State University i University du Sussex.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com