Putin traži da Lukašenko pusti neosnovano uhapšene gradjane Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je operativno savetovanje sa članovima Saveta bezbednosti Rusije tokom koga je razmotreno hapšenje 33 državljanina Rusije u Belorusiji.

Kako je navedeno na sajtu Kremlja, članovi Saveta su izrazili nadu da će se situacija uskoro razjasniti i da će „neosnovano uhapšeni gradjani Rusije biti oslobođeni“.
Kako su javili beloruski mediji od jutros u 10 sati na snazi je novi režim prelaska rusko-beloruske granice : uzimaju se podaci svim gradjanima Belorusije koji ulaze u Rusiju ili izlaze iz Rusije, zbog čega su s obe strane granice stvoreni veliki redovi.

Ministarstvo inostranih poslova Belorusije zvanično je zatražilo objašnjenje od ruske strane, saopštio je portparol tog ministarstva.

Medju 33 u sredu uhapšena gradjanina Rusije nalazi se i njih 14 koji su rusko državljanstvo dobili 2019. ili 2020. godine, a inače su povezani sa Donbasom. Njihove opširne biografije preneo je i ruski list Komersant, koji navodi da postoji bojazan Moskve da bi oni mogli biti isporučeni Ukrajini, što bi značilo da se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odlučio na vrlo ozbiljno zaoštravanje sa Moskvom.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je, inače, povodom hapšenja ove grupe pozvalo na razgovor i ruskog i ukrajinskog ambasadora.

Ruski list Komersant prenosi pisanje Telegram kanala Reverse Side of Medal koji tvrdi da su uhapšeni tokom ispitivanja priznali da su se pripremali da otputuju u Libiju, preko Turske.
U Turskoj je trebalo da potpišu ugovor s libijskom Nacionalnom naftnom kompanijom o obezbeđivanju luke Zuvar kod Tripolija, koja je pod kontrolom Vlade nacionalnog spasa.

Obelodanjivanje ovog angažmana u Libiji nije za Kremlj manje nezgodno od mogućnosti da deo uhapšenih bude isporučen Ukrajini.

Zvanični Minsk tvrdi da se radi o saradnicima privatne vojne kompanije „Vagner“.

Kremlj je dosad odlučno odbacivao veze sa tom kompanijom i njenim angažmanima po svetu, pa je ljutita odlučnost sa kojom traži puštanje na slobodu 33 uhapšena u Minsku vrlo nov momenat u tom dosijeu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com