Milanović: Sve ću učiniti da odnosi izmedju Hrvatske i Srbije budu bolji

Hrvatski predsednik Zoran Milanović danas je rekao da će dati sve što kao hrvatski predsednik može i sme dati da odnosi Hrvata i Srba budu bolji.

Na današnjoj proslavi 25-godišnjice policijsko-vojne akcije Oluja na Kninskoj tvrđavi, Milanović je rekao da su Hrvati u toj pobedi trebali biti velikodušniji ali „nikada nismo potonuli u ponor moralne katastrofe“.

Proslavi je prisustvovao potpredsednik Vlade Hrvatske i funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević, kao i hrvatski general Ante Gotovina.

Milanović je rekao da pobeda Hrvatima nije došla sama od sebe nego su je uzeli hrabri hrvatski vojnici na teritoriji cele Hrvatske.

“I u toj pobjedi trebali smo biti velikodušniji i organizovaniji nego što smo bili. Nikada, srećom, nismo potonuli u ponor moralne katastrofe. A to se nekima u povijesti, nekim narodima i nacijama, događalo. Grešaka je bilo, bilo je zločina, zločina koji su nas kasnije, ne samo da su ljudski i kršćanski loši, koštali. Sve te priče o zajedničkom zločinačkom poduhvatu ne trpe detaljniju racionalnu analizu. Sve je to posljedica grešaka koje smo napravili činjenjem ali i nečinjenjem u prvim mjesecima nakon veličanstvene pobjede“, rekao je Milanović.

On je rekao da je hrvatska država kasnije ispravila tu grešku, ali je nažalost teret ostao.

“Zato posebno cijenim današnju nazočnost potpredsjednika vlade i svog nekadašnjeg saradnika (Borisa Miloševića, prim.aut) u Vladi pre 7-8 godina. Jer doći ovdje i slaviti, jer ovo je proslava, ovo nije komemoracija, mi se ovdje radujemo i slavimo, svojim uspjesima. Doći ovdje pridružit se Hrvatima u proslavi jednog datuma, to nije matematička linearna jednadžba, to nije nikakav algoritam, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje. To nije mala stvar”, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović.

On je rekao da su srpsko-hrvatski odnosi više od sto godina, još od početaka faktičke i pravne nezavisnosti Srbije i Beograda, najblaže rečeno komplikovani.

“Prvo je Jugoslavija koje više nikad neće biti. U početku jedina moguća brana hrvatskome narodu da ostane cijeli u jednoj državi, kako god se ona zvala, da ne bude raskomadan izmedju Italijana, Madjara, Budimpešte, Karađorđevića, da budemo svi u jednoj državi. Izjalovit će se taj napor vrlo brzo, bilo je tu sukoba, krvoprolića, bilo je ratova, bio je građanski rat od 1941. do 1945. godine, bila je agresija 1991, i nakon toga nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa, fazu odnosa u kojima će preovladjivati poštovanje, konstruktivni odnosi. Kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su nas morile, koje su posljedica agresije iz 90-tih godina”, rekao je Milanović.

“Ja znam da govorim očima Hrvata i znam da, kad kažem da je veći problem u politici koju Beograd danas vodi, da to nije objektivno i da će biti tumačeno kao riječi Hrvata i hrvatskog predsjednika, koji to radi malte ne po službenoj dužnosti”, rekao je hrvatski predsednik.

“Ali mi smo tu, naša dobra volja i dobra vjera postoji, želimo suradjivati, želimo poslovati, želimo znati da kad naši ljudi rade posao u Srbiji, i ako dodje do problema, da će taj sud biti nepristran, kao što će to biti vjerujem i hrvatski sud. Naprosto da uđemo u jednu dosadnu dugu konstantnu, u jednu novu paradigmu odnosa jer odnosi tih sviju naroda, ovdje u ovom dijelu Evrope su jako važni. A kad se međusobno natežemo i prepucavamo, na način na koji se to katkad radi, nitko nam ne radi o glavi, drugi nas uopće ne primjećuju“, rekao je Milanović.

On je rekao da ti odnosu moraju biti bolji.

“I ja ću sa svoje strane dati sve što kao hrvatski predsjednik mogu i smijem dati, jer mi je zaštita hrvatskih interesa i hrvatskog ustavno-pravnog poretka prva, ali ću dati sve da to bude bolje. Na drugoj strani je da pokuša to isto”, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović na proslavi 25-godišnjice policijsko-vojne akcije Oluja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com