Narodna skupština : Sudbinsko pitanje kanalizacione mreže

Ministar gradjevinarstva i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić pozvao je poslanike Narodne skupštine da glasaju za drugu fazu projekta „Čista Srbija“ tokom koje bi na 9 lokacija bila izgradjena kanalizaciona mreža i postrojenja za otpadne vode za 50 000 stanovnika.

On je rekao da je cena te druge faze 216 miliona evra.

Vesić je hvalio projekat „Čista Srbija“, reagujući na kritike opozicije da je poslanicima predložena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih interesa i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda da bi se zabašurila činjenica da se vlast ne bavi pravim problemima kao što je odsustvo kanalizacione mreže u pojedinim delovima Srbije.

Tim projektom je, podsetio je on, predvidjeno ulaganje od 3,5 milijarde evra u izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u 73 lokalne samouprave na 93 lokacije zahvaljujući čemu će 2,2 miliona stanovnika biti priključeno na kanalizacionu mrežu.

Vesić tvrdi da je u prvoj fazi na 16 lokacija izgradjeno 680 kilometara kanalizacione mreže i 25 postrojenja za preradu otpadnih u šta je investirano 336 miliona evra.

Povodom primedbi opozicije, Vesić je rekao da većina postrojenja za preradu otpadnih voda spadaju u mala postrojenja i da je propisano da se kod svih postrojenja uvede i tercijarna prerada.

“ Rade se aneksi ugovora s kineskim izvodjačem kojima je predvidjeno da se primenjuje tehnologija i prerada u skladu sa direktivama Evropske unije“, rekao je Vesić.

On je ljutito podsetio da tamo gde se sad kanalizacija gradi, kanalizacije nikad nije bilo, ali da će taj problem sada biti konačno rešen.

U toku je Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije.

Trenutno se vodi rasprava o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a poslanici će,izmedju ostalog, odlučivati i o povećanju TV pretplate, izboru Jorgovanke Tabaković za treći mandat na funkciji guvernera Narodne banke Srbije, izboru profesora Blagoja Paunovića za novog predsednika Fiskalnog saveta, kao i o više kredita za finansiranje infrastrukturnih objekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com