Opet svi iznenađeni: Zašto su Amerikanci opet glasali za Trampa

Naročito su zgranuti i razočarani Nemci, koji su suprotno dobrim diplomatskim običajima i žurnalističkoj objektivnosti otvoreno i snažno navijali za poraz aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Sad se iz Berlina pledira za evropsku mobilizaciju pred opasnošću da SAD izađu iz NATO-a i ostave Evropu nezaštićenu.

Nemačka televizija ARD je sad, umesto pred izbore, objavila istraživanje prema kome je na pitanje da li se vaš ekonomska situacija popravila ili pogoršala poslednjih godina, 50 odsto Amerikanaca odgovorilo da se im se situacija poboljšala, a njih 34 odsto da im se situacija pogoršala.

Ekonomske teme imale su na američkim predsedničkim izborima, za koje niko ne zna kad će se završiti, očito značajnije mesto od nesporne Covid-katastrofe.

Analitičari su, izgleda, omanuli i kod ponašanja starijih birača, rizične grupe u aktuelnoj korona-krizi: Florida se smatra rajem za penzionere, pa se verovalo da će oni okrenuti leđa Trampu, što se očito nije desilo.

Prema projekcijama CNN-a, na osnovu dosad prebrojanih glasova Džo Bajden, kandidat Demokratske partije, ima 224 elektorska glasa, a Donald Tramp, predsednički kandidat Republikanske partije, 213 od za pobedu potrebnih 270 elektorskih glasova.

Nemačka ARD je izračunala da je 2,5 miliona „narodnih glasova“ više dobio Bajden nego Tramp. Ali u Americi „narodni glasovi“ nisu odlučujući.

Inače, odziv birača na ove izbore bio je najveći u poslednjih 100 godina – prema podacima medija glasalo je oko 160 miliona Amerikanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com