Parada pobede u Moskvi : Bez objave mobilizacije i novih oružja

Mada se spekulisalo, ruski predsednik Vladimir Putin nije danas u govoru na Paradi pobede u Moskvi objavio opštu mobilizaciju niti upotrebu novih sistema naoružanja u „specijalnoj operaciji“ u Ukrajini.

Potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov u intervjuu Interfaksu je, medjutim, rekao da Rusija razvija novu hipersoničnu raketu, ekstremne brzine i visine i sposobnosti manevrisanja, za napade sa zemlje, vazduha i mora.

Krajem aprila, Rusija je sa kosmodroma „Pljeseck“ u Arhangeljskoj oblasti  lansirala novu medjukontinentalnu raketu Sarmat.

Ministarstvo odbrane Rusije je tada objavilo da se radi o „prvom u programu državnih testiranja“ i da Sarmat poseduje “ jedinstvene karakteristike, koje mu omogućuju da prodje svaki postojeći i budući sistem protivraketnnaterati e odbrane“ .

„Analoga mu u svetu nema i neće biti. To oružje će naterati da se zamisle sve koji agresivnom retorikom pokušavaju da nam prete“, rekao je, povodom testiranja medjukontinentalne balističke rakete Sarmat, ruski predsednik Vladimir Putin.

Najavljeno je da će Sarmat biti dat na upotrebu Raketnim jedinicama Vojnih snaga Rusije kad bude završen program testiranja. Objavljeno je da je u toku i obuka raketnog puka za rukovanje raketnim sistemom Sarmat, koji će zameniti kompleks „Воевода“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com