Počela primena penzionerske kartice nove generacije

U Srbiji je 1.oktobra počelo korišćenje penzionerske kartice nove generacije, koje korisniku donosi pogodnosti u privrednim subjektima i institucijama sa kojima je Republički fond penzijskog i invalidskog osiguranja potpisao odgovarajući sporazum.

O kojim se subjektima radi, korisnici mogu pročitati na www.pio.rs/sr/privredni- subjekti kao i na mobilnoj aplikaciji „Penzionerske kartice“, koja je, navodi se na sajtu Fonda, besplatna za korisnike i dostupna na mobilnim uredjajima u Play Store ili App Store.

Prijava za penzionersku karticu može se podneti u svim ekspoziturama banke „Poštanska štedionica“, elektronskim putem na sajtu ili u filijalama Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje kao i na šalterima JP „Pošte Srbije“.

Pravo na korišćenje penzionerske kartice imaju korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i to :penzija, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti odnosno preostale radne sposobnosti ostvarene shodno članu 223 i 225 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, privremene naknade za vreme nezaposlenosti koje nisu prevedene u invalidsku penziju iz člana 223 i 225 navedenog zakona i privremene naknade – invalidna deca.

Korišćenje pogodnosti koje donosi Penzionerska kartica vrši se preko sistema bodova.

Korisniku bodove dodeljuje Fond.

Penzionerska kartica se koristi prilikom plaćanja roba i usluga unošenjem jedinstvene šifre kupca i koda Penzionerske kartice.Podaci sa fiskalnog računa i kod Penzionerske kartice korisnika, od Poreske uprave se dostavljaju Fondu, koji na osnovu tih podataka korisniku dodeljuje bodove.

Za utrošenih 500 dinara pri kupovini roba i usluga, korisniku se dodeljuje 1 bod.

Na mesečnom nivou, korisnik Penzionerske kartice može ostvariti ukupan broj bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Fond vodi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima korisnika Penzionerske kartice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com