Poslednje ankete: 51,8% za Bajdena, 43,4% za Trampa, ali…

Prosek poslednjih anketa daje jasnu prednost kandidatu Demokratske partije na današnjim predsedničkim izborima u SAD, ali Pensilvanija i Florida još mogu da pokvare sve.

Prema poslednjim anketama Džo Bajden vodi sa 51,8 odsto glasova, dok aktuelni predsednik Donald Tramp dobija 43,4 odsto.

U SAD ima oko 200 miliona birača, očekuje se da glasa njih oko 65 odsto.

Dosad je, prema izvestajima nemačke ARD, glasalo njih oko 100 miliona: 64,9 miliona pismom, a 35,9 odsto ranije lično na biralištima.

Ali, tkz Swing States (kolebljive države), a naročito Pensilvanija i Florida, još mogu da pokvare sve: Pensilvanija bira 20, a Florida 29 od ukupno 538 elektora, koji odlučuju pobednika. Pobednik je onaj ko dobije najmanje 270 elektorskih glasova.

Naime, birači u Americi u stvari ne biraju američkog predsednika nego svoje predstavnike, koji će to učiniti.

Broj elektora, koje bira svaka savezna država zavisi od broja njenih stanovnika, a uglavnom je jednak broju kongresmena koje ta država šalje u Kongres. I nijedna država, ma koliko mala bila, ne može imati manje od 3 elektora.

Najviše elektora bira Kalifornija (55), zatim Teksas (38), Florida i Njujork (po 29)…

Države imaju različite izborne sisteme, ali u većini važi princip „pobednik nosi sve“. Naročito to pada u oči u kolebljivim državama, u kojima čas pobedjuju republikanci, čas demokrate: na primer, ako kandidat Demokratske partije u Kaliforniji osvoji glasove za 28, a kandidat Republikanske stranke za 27 elektora, svih 55 elektorskih glasova ide demokrati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com