RHMZ : Sutra Dunav kod Bezdana iznad granice redovne odbrane od poplava

Republički hidrometeorološki zavod je danas upozorio da će vodostaj na Dunavu narednih dana biti u većem porastu.

Dostizanje i prevazilaženje granice redovne odbrane od poplava očekuje se kod Bezdana 19.septembra,ma kod Bogojeva,Bačke Palanke i Novog Sada 21.septembra sa tendencijom daljeg porasta, navodi se u tom upozorenju.

U sredu 18.septembra, prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stanje na vodama u Srbiji bilo je sledeće :

VODOSTAJ DUNAVA u većem porastu do Novog Sada, nizvodno u umerenom porastu sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana.

VODOSTAJ TISE u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana.

VODOSTAJ SAVE u umerenom porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana,zatim u stagnaciji.

VODOSTAJ VELIKE MORAVE u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

VODOSTAJI NA DUNAVU I SAVI su u domenu srednje visokih i srednjih,na TISI u domenu srednjih, a na VELIKOJ MORAVI u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.
*** *** ***

Poljska ,Češka,Austrija i Madjarska bore se sa naraslim vodostajima reka, poplavama ili pretnjom poplavama, a Vlada Srbije je još u ponedeljak gradjanima poručila da u Srbiji nema razloga za brigu.

Prema oceni Republičkog štaba za vanredne situacije, vrhunac vodostaja na Dunavu u Srbiji očekuje se izmedju 24.i 26.septembra i procena je da će on trajati sedam dana.Ne očekuju se veći problemi sa vodostajem,osim što u pojedinim mestima može doći do nivoa vanredne odbrane od poplava.

Nešto izazovnija situacija biće na prvom delu vodotoka Dunava u Srbiji, od Bezdana do Slankamena,ali se do Beograda i dalje Djerdapa ne očekuju veći problemi, poručila je u ponedeljak Vlada Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com