RIA Novosti: Posle Trampa, Amerika više nikad neće biti kao ranije

Ruska agencija RIA Novosti u svojoj analizi američkih predsedničkih izbora tvrdi da se za vreme četiri godine vlasti aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa Amerika toliko izmenila, da se više na staro ne može vratiti. Ma ko da na koncu bude sledeći stanar Bele kuće.

Prenosimo delove analize:

„Glavna žrtva epohe Trampa postala je iluzija o američkoj demokratiji – i tu se više ništa ne može popraviti. Nije se tek tako u zapadnim društvenim mrežama sa zakašnjenjem od nekoliko godina kao super nova zvezda pojavio intervju Vladimira Putina, u kome je on objašnjavao kako realno radi sistem vlasti u SAD.

‘Ja sam kontaktirao i s jednim predsednikom, i s drugim, i s trećim – predsednici dolaze i odlaze, a politika se ne menja. Znate zašto? Zato što je veoma jaka snaga birokratije. Čoveka su izabrali, on dolazi s jednim idejama, a kod njega dolaze ljudi s aktovkama, dobro odeveni i u tamnim, kao što je moje, odelima, ali ne s crvenom kravatom, nego s crnom ili tamno plavom, i počinju da mu objašnjavaju kako treba da radi – i sve se odmah menja. To se dešava od jedne administracije do druge’, rekao je 2017. godine Putin.

Na primeru Trampa i žestokog protivljenja koje mu je iznutra pružala administrativna mašina duboke države, koju apsolutno ne kontrolišu izabrani zvaničnici, dovoljnom broju Amerikanaca je postalo očito da je Putin jednostavno suvo (takođe učtivo i meko) opisao kako sve funkcioniše u stvarnosti.

Psihoza koju mi sada vidimo u američkom društvu i žestoka politička polarizacija – to je rezultat te spoznaje.

Predsednik – marginalac, koji se probio na vlast zaobišavši ‘duboku državu’ takođe je postao katalizator (ne uzrok, nego baš katalizator), koji je ubrzao smrt iluzija vezanih za postojanje slobode reči u SAD. Ispostavilo se da slobode reči – nema. Ako je u evropskom Srednjem veku kao istina u poslednjoj instanci istupao papa rimski ili strukture crkve, u SAD tu ulogu igra redakcija Njujork tajmsa, a takođe i izabrani klub vašingtonskih centara mozgova, koji se izdržavaju novcem konkretnih ‘sorosa’ i ‘makartura’, pod maskom „politički neutralnih NVO’.

Bilo je teško zamislitu 2015. godine da se društvene mreže mogu baviti otvorenom cenzurom ne ruskih ili kineskih nego američkih sredstava masovnog informisanja i čak samog predsednika SAD, čijim objavama je kompanija Twitter dodavala svetleći prozorčić s tvrdnjom da predsednik faktički laže.

Odstranjivanje s Facebook-a i Twitter-a jedne od najstarijih novina, Njujork posta, koja se usudila da objavi kompromitujući materijal o Džou Bajdenu i njegovom sinu – to je takođe demontaža iluzija o tome da su američke društvene mreže nezavisne platforme za slobodno izražavanje mišljenja.

Još jedna važna primena, koja je natkrila američko društvo, to je totalna atmosfera straha i doušništva. SAD, čiji građani vole da opisuju svoju državu rečima iz sopstvene himne kao „državu slobodnih i rodno mesto hrabrih“, postali su rodno mesto kolektivnog straha… Prema anketi Pew Research Center-a više od 60 odsto Amerikanaca
smatraju da imaju političke poglede, koje je opasno izražavati javno i, u skladu sa tim, oni se boje da to čine“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com