SAD: Ako Deripaska izgubi kontrolu, Rusalu se ukidaju sankcije

Ministarstvo finansija SAD produžili je za četiri meseca, do 23. oktobra, rok koji je dalo kompanijama da raskinu ugovore s osam firmi pod kontrolom Olega Deripaske, a firmi Rusal je poručeno da će joj sankcije biti ukinute kad od kontrole u njoj odistane Deripaska, piše list Vedomosti.

Firma En+, u vlasništvu Deripaske poseduje 48% jednog od najvećih proizvodjača aluminijuma na svetu, kompanije Rusal, ali po ugovoru En+ u Rusalu ima upravljačku kontrolu.

Na tržištu aluminijuma došlo je do velikih poremećaja pošto su SAD povećale carine na uvoz čelika i aluminija a 6. aprila uvele sankcije Olegu Deripaski lično i kompanijama pod njegovom kontrolom, kojih je osam.

Trgovci su, u strahu od mogućih nestašica, pogurali snažno naviše cene aluminijuma. Tržišna kapitalizacija kompanije Rusal, od uvodjenja sankcija, smanjena je za trećinu. Sam Deripaska je izgubio 2 milijarde dolara.

Kompanija Rusal podnela je žalbu na odluku da joj se sankcije uvedu i ta žalba se razmatra, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Ruska država je objavila da razmatra opcije pomoći kompaniji Rusal, uključujući tu i privremenu nacionalizaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com