SAD: Carine i kvote za zaštitu nacionalne sigurnosti od uvoznog čelika

Američki državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros informisao je američkog predsednika Donalda Trampa o rezultatima studije o uticaju uvoza čelika i aluminijuma na američku nacionalnu sigurnost i predložio mu carine i kvote kao mere za zaštitu američke proizvodnje čelika i aluminijuma i zaposlenosti u toj proizvodnji.

Američki predsednik bi o predloženim merama trebalo da odluči do 18. odnosno 19. aprila.

Što se čelika tiče, Ros je predložio tri moguće vrste mera, a koja će biti primenjena odlučiće američki predsednik Donald Tramp.

Prva predložena mera je uvodjenje carine od najmanje 24% na sav uvoz čelika na američko tržište, nezavisno iz koje zemlje dolazi.

Druga predložena, alternativna, mera je uvodjenje carine od najmanje 54% na uvoz čelika iz sledećih 12 država: Brazila, Kine, Kostarike, Egipta, Indije, Malezije, Republike Koreje, Rusije, Južne Afrike, Tajlanda, Turske i Vijetnama, a za ostale zemlje uvodjenje kvote ravne njihovom izvozu čelika u SAD 2017. godine.

Ili, uvodjenje uvozne kvote za sve zemlje od 63% njihovog izvoza u SAD ostvarenog 2017. godine.

Predložene mere zasnivaju se na analizi Ministarstva za trgovinu SAD prema kojoj su SAD ubedljivo najveći uvoznik čelika na svetu, američki uvoz čelika je četiri puta veći od američkog izvoza.

Državni sekretar za trgovinu dalje navodi da je u SAD od 2000. godine u proizvodnji čelika zatvoreno deset peći, a zaposlenost u toj proizvodnji je od 1998. godine pala za 35%.

Svetska proizvodnja čelika je od 2000. godine porasla za 127% na 2,4 milijarde metričkih tona, dok je tražnja za čelikom rasla po mnogo nižoj stopi.

Trenutni svetski viškovi kapaciteta u čeličnoj industriji, navodi se dalje, iznose 700 miliona tona što je gotovo ravno sedmostrukoj godišnjoj američkoj potrošnji.

Dok su SAD najveći uvoznik, Kina je daleko najveći proizvodjač i izvoznik čelika i ima najveće viškove kapaciteta. Kineski viškovi su, tvrdi Ros, ravni ukupnim američkim kapacitetima za proizvodnju čelika. Prosečno mesečno Kina proizvodi otprilike onoliko čelika koliko SAD proizvode za godinu.

SAD su do 15. februara 2018. godine donele 169 antidamping mera od čega 29 protiv kineskih proizvodjača čelika, a u toku je 25 antidamping postupaka, navodi se u izveštaju američkog sekretara za trgovinu posvećenom uticaju uvoza čelika na američku nacionalnu sigurnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com