Senzacija: Srpski član vlade Hrvatske na proslavi akcije Oluja, ministar branitelja u Gruborima

Potpredsednik Vlade Hrvatske i pripadnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević prisustvovaće proslavi 25-godišnjice akcije Oluja 5. avgusta u Kninu, saznao je HRT.

S druge strane, potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar za branitelje Tomo Medved prisustvovaće obeležavaju stradanja srpske nacionalne manjine u Gruborima. To je senzacija, koliko i odluka da Milošević ode u Knin.

U Gruborima  su zločin nad srpskim civilima izvršili pripadnici antiterorističke jedinice „Lučko“ u sastavu specijalne policije  Republike Hrvatske. Zločin se dogodio po okončanju akcije „Oluja“ 25. avgusta u okviru akcije „Oluja obruč“.

Odlazak Miloševića u Knin  je nesumnjivo dogovor izmedju Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca i ukoliko bude realizovan kako obećava mogao bi da znači veliku prekretnicu u odnosima ne samo izmedju Srba i Hrvata u Hrvatskoj nego i izmedju Srbije i Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za RTL izjavio da je dogovor sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom o učešću Miloševića na proslavi u Kninu „dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas“.

A povodom dogovora da ministar branitelja Tomo Medved 24.ili 25.avgusta ide u Grubore na obeležavanje dana zločina izvršenog nad srpskim civilima, Plenković je rekao:

„Na taj način ćemo poslati snažnu poruku vlade o tome da moramo poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta… To je zasigurno vrlo važna i velika poruka, poruka potpredsednika, Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovjednika Tigrova i čovjeka koji jako dobro, na temelju svojih osobnih i obiteljskih posledica koje su mu nanešene tijekom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti „.

Kako on gleda na dogadjaj čijoj će proslavi prisustvovati i svoju novu ulogu izjasnio se I potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević.

“ To je važno jer nikada na takav način nismo razgovarali i nikad visoki predstavnik SDSS nije bio u Kninu tada, rekao je Milošević za N1.

“ Ova vlada može jamčiti smanjenje tenzija u društvu. Dosadašnji vladajući navrativi i kod Srba i Hrvata išli su na razdvajanje. Moj odlazak ili ne odlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba, Oluja je traumatično iskustvo. Ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije, rekao je Milošević.

Što se njegovog gledanja na Oluju tiče :“To je dvostrana slika na koju moram gledati tako. Ne mogu prijeći i zaboraviti nevine civilne žrtve i zapaljene kuće, egzodus stanovništva… To čini dio mog identiteta. Ako je moj dolazak gesta, imam želudac za svaku vrstu geste za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice, rekao je Boris Milošević za N1.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com