U. S. News: Srbija najmoćnija u regionu, ali…

Američko izdanje USNEWS, specijalizovano za različite rejtinge, na listi vojno najmoćnijih i politički najutucajnijih država u 2019. godini smestilo je Srbiju na 52. mesto od ukupno 80.

Naša zemlja se u prvim rečenicama opisuje ovako: “Srbija je mala zemlja centralno-jugoistočne Evrope čija istorija čini vremensku liniju evropskih ratova sve do srednjeg veka. Savremena Srbija reflektuje kontroverzne i kontradiktornosti moderne Evrope – kulturno bogata, ekonomski relativno razvijena još je vođena regionalnim rivalstvima i etničkom tenzijama“

U opisu naše zemlje pominju se sledeće ličnosti: Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Ivo Andrić, Svetlana Velmar – Janković.

Na rang listi najmoćnijih država, koju predvode SAD, Rusija, pa Kina, Srbija je ispred Rumunije na 70. mestu, Madjarske na 71, Bugarske na 73, Hrvatske na 75, Slovenije na 78.

To visoko mesto u svom regionu zaslužila je  ocenom sledećih obeležja: za vojnu snagu 1.8, za snagu medjunarodnih saveza 0.2, za ekonomski uticaj 0.1, za politički uticaj 0.4, za liderstvo 0.1. Prosečna ocena 0.5.

Poređenja radi, kao vojno i politički najmoćnije na svetu ocenjene SAD imaju prosečnu ocenu 10. I kao što je Srbija jedino u rejtingu vojne i političke moći prva u regionu tako su SAD jedino po kriterijumu vojne i političke moći ocenjene kao prve na svetu.

Naša najvažnija susetka Hrvatska je do tek 75. mesta po vojnoj i političkoj moći stigla na osnovu sledećih ocena: vojna snaga 0.1, snaga medjunarodnih saveza 0.2, ekonomski uticaj 0.0, politički uticaj 0.1, liderstvo 0.1. Prosečna ocena 0.1.

U opisu Hrvatske pominju se dve ličnosti: Tihomir Orešković (?) i Nikola Tesla.

Medjutim, kad se saberu svi rejtinzi (24), najbolja zemlja na svetu je Švajcarska, za njom sledi Japan, pa Kanada,  Srbija je sa ocenom 0.3  na 77. od ukupno 80 mesta. Iza nas su Angola, Iran i Irak.

Na listi „najboljih zemalja“ na svetu, SAD su na 8. mestu, Kina na 16. mestu, a Rusija na 24.

Od već pomenutih država u regionu najbolje je, na 36. mestu, plasirana Hrvatska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com