Učešće nacionalnih zajednica u javnoj upravi : Sto ministara ne može da popravi što Martinović može da upropasti!

Poslanik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj danas je postavio uvek delikatno pitanje proporcionalnog učešća manjinskih nacionalnih zajednica u javnoj upravi, policiji i vojsci posebno, i iz odgovora premijera i šest ministara izgledalo je da zaista postoji dobra volja da se na pomirenju Srba i Bošnjaka ozbiljno radi,ali onda se za reč javio ministar poljoprivrede Aleksandar Marinković i – upropastio sve.

U neko doba se predsednica Skupštine osmelila da ga zamoli da svoj čas istorije privodi kraju i predje na odgovor na postavljeno pitanje,a Martinović se brže bolje pozvao na svog šefa Aleksandra Vučića i svoj moralno-politički čas nastavio prebacivši se s Bošnjaka na opoziciju,
koja ga je opominjala da je ministar poljoprivrede…

Inače, premijer Miloš Vučević je rekao da je interes Srbije da struktura svih organa uprave odražava stvarnu sliku Srbije.

„Ali je pitanje da li su svi motivisani da učestvuju i budu zastupljeni „,zapitao se Vučević.

On je rekao da „prvi put imamo Bošnjaka u generalskom činu i Bošnjaka u Generalštabu“.

„Nama su preko potrebni stabilni odnosi sa BiH kao i pomirenje i istorijski sporazum sa Bošnjacima.Molim i vas da u tome pomognete u skladu sa glasovima koje ste na izborima osvojili“,rekao je Vučević.

Ministar inostranih poslova Marko Djurić je rekao da to Ministarstvo već „pravi akcioni plan kako da u našu strukturu uključimo veći broj pripadnika nacionalnih zajednica“.

„Dajem garancije da ćemo aktivnije raditi na tome“,rekao je Djurić ističući da se radi o izuzetno važnoj temi.

Ističući da je njegovoj stranci strateški cilj istorijsko pomirenje srpskog i bošnjačkog naroda, ministar za pomirenje i regionalnu saradnju Usame Zukorlić je rekao da će njegovo ministarstvo „dati značajan doprinos kreiranju strategije rešavanja pitanja bilje zastupljenosti etničkih zajednica u javnim institucijama „.

„Ja duboko verujem u blisko prijateljstvo srpskog i bošnjačkog naroda i željno očekujemo da to ostvarimo“,rekao je Zukorlić.

Ministar Tomislav Žigmanov je,izmedju ostalog, skrenuo pažnju na činjenicu da postoje slabosti etno-senzitivnih statistika, koje potiču i iz suprotstavljenosti dva načela : s jedne strane, niko ne mora da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti,a s druge strane, na osnovu podataka o nacionalnoj pripadnosti treba da se ostvaruje proporcionalna zastupljenost u javnoj upravi…

Rasprava je konačno ugašena,kad je poslanik Ahmedin Škrijelj, posle diskusije Aleksandra Martinovića rekao :

“ Vi se svi šegačite sa time,sram vas bilo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com