Ukrajince pripremaju za duuug rat : Ukrajina postaje „arsenal slobodnog sveta“

Ukrajinski portal strana.ua ocenjuje da „to može svedočiti o promeni strategije Zapada i pripremi Ukrajine na dug rat sa Rusijom“ :ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je predstavnike 252 medjunarodne vojne kompanije da u Ukrajini stvore „arsenal slobodnog mira“ odnosno alijansu odbrambene industrije.

Oni su se okupili u Kijevu na medjunarodnom forumu odbrambene industrije.

Kako prenosi ruski list Komersant, Zelenski je rekao da će se medjunarodni klaster za proizvodnju oružja i vojne tehnike finansirati prodajom konfiskovane ruske imovine.

„Sada se za decenije unapred odredjuje koji će biti najmoćniji odbrambeno – industrijski kompleksi, koji će biti njihovi prioriteti i šta će biti odbrambeni standard u svetu“, rekao je Zelenski koji je već ranije objavio nameru da Ukrajinu učini jednim od najvećih proizvođača naoružanja u svetu.

On je stranim kompanijama obećao „posebne uslove“ ukoliko se odluče da proizvode oružje s Ukrajinom ili na njenoj teritoriji.

„Ukrajina je zainteresovana za lokalizaciju proizvodnje tehnike neophodne za zaštitu i svakog od odbrambenih sistema, koje koriste ukrajinski vojnici i daju najbolje rezultate u prouzvodnji oružja, rekao je Zelenski a prenosi strana.ua

Kasno sinoć oglasilo se i Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

„U okviru foruma, ukrajinske kompanije su potpisale 20 dokumenata sa inostranim partnerima. Radi se o sporazumima i memorandumima o izradi dronova, remontu i proizvodnji oklopnih vozila i municije. Medju oblicima saradnje je zajednička proizvodnja, razmena tehnologija, isporuka sastavnih delova’, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com