Vlada Crne Gore: Amfilohije im nije pomogao, Bog jeste

Lideri novoformirane parlamentarne većine u Crnoj Gori morali su u sredu opet da odgovaraju na pitanja o ulozi Srpske pravoslavne crkve u njihovoj izbornoj pobedi, a posle sastanka koji su u utorak održali u manastiru Ostrog u prisustvu dva visoka sveštena lica i o njenoj ulozi u formiranju buduće crnogorske vlade.

Već viđen za njenog mandatara, lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Žarko Krivokapić, kako prenose Vijesti, tvrdi da je pogrešna percepcija da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kroje sudbinu Crne Gore. Oni su se na sastanku u Ostrogu, tvrdi Krivokapić, našli kao pomiritelji.

I za političara građanskih pogleda Dritana Abazovića crkve i manastiri su prikladno mesto za pregovore, a verski velikodostojnici prikladne osobe da u njima učestvuju.

„Ja sam se iznenadio kada sam čuo pojedina mišljenja koja se podudaraju sa partijom koju predstavljam, a koja je 100% građanska“, rekao je Abazović i dodao: „Kako bih razgovarao sa reisom, tako bih razgovarao i sa mitropolitom. Crkva nije pomogla našu koaliciju, ali Bog jeste. Mi treba da razgovaramo sa onima sa kojima možemo naći rješenje“.

A odgovarajući na napade u Skupštini istim povodom je rekao: „Možda ste vi navikli da se dogovarate u Splendidu, Hiltonu ili Ramaldi… Ja nisam i nikada neću. Sa ljudima, verskim velikodostojnicima, političarima, biznismenima razgovaraću na svakom mestu kada smatram da treba obaviti važan razgovor“.

Svi ovi razlozi i uveravanja naravno nisu zadovoljili Demokratsku partiju socijalista (DPS) koja posle 30 godina vlasti odlazi u opoziciju, pa je saopštila da je izjava Dritana Abazovića žalosna potvrda da je mešanje Crkve u politiku i upravljanje političkim subjektima „očigledno postala realnost Crne Gore“.

DPS, kako to saopštenje prenose Vijesti, smatra da je „jasno da će se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donositi svuda, samo ne u Vladi“.

„A najviše po manastirima i episkopijama. Uostalom, očigledno je od početka da je ‘borba za svetinje’ zapravo bila prije svega borba za upravljanje državom“, zaključuje DPS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com