Evropsko fudbalsko prvenstvo tek počelo, a već – politika!

Ukrajinska fudbalska reprezentacija još nije odigrala nijednu utakmicu, a Ukrajinski fudbalski savez je već objavio prvu pobedu!

Naime, kako tvrdi predsednik tog Saveza Andrej Pavelko, UEFA se još jednom predomislila.

Prvo je Savez evropskih fudbalskih asocijacija odobrio novi ukrajinski dres na kome se nalazi pozdrav „Slava Ukrajini. Herojima slava“ i karta Ukrajine sa Krimom.

Onda je, posle žalbe Ruskog fudbalskog saveza, UEFA odlučila da deo pozdrava „Herojima slava“ ima političke i militarističke konotacije, a prvi deo „Slava Ukrajini“ – nema. Zato je Ukrajini naloženo da sa dresa ukloni deo pozdrava „Herojima slava“ i zaprećeno strogom kontrolom pred svaku utakmicu.

Ruski fudbalski savez je objavio pobedu, a Ukrajinski fudbalski savez je objavio novu diplomatsku ofanzivu u UEFA.

I UEFA se predomislila još jednom m: Ukrajina ne mora da ukloni deo pozdrava „Herojima slava“, samo da ga pokrije za vreme utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva 2020.

Kako je reči Pavelka preneo ukrajinski Isport, ukrajinski navijači su zahtevali da se pitanje reši uključujući tu i mogućnost da ukrajinska rerezentacija napusti prvenstvo.

„Ja sam siguran da je to takodje naša pobeda, prva pobeda. Rezultat današnjih pregovora sa UEFA, i oni su to potvrdili, da će se to odsada zauvek smatrati pozicijom Ukrajine. To je naš amblem, koji će dejstvovati ubuduće, zauvek”, rekao je Pavelko a prenosi Isport.

Sporni dres slavile su i strane ambasade u Kijevu: američka i britanska.

Znači, sporni pozdrav nisu za vreme Drugog svetskog rata koristili ukrajinski kolaboracionisti, kako tvrdi Moskva?

Evropsko fudbalsko prvenstvo je počelo 11. juna svečanim otvaranjem i utakmicom Italija – Turska u Rimu. Italija je pregazila Tursku, izvešteno je sa te utakmice.

Utakmice će se odigravati do 11. jula u 11 evropskih gradova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com