Hoće li napasti Rusija : Ko zna bolje, Bajden ili Zelenski

Pozivajući se na visoko pozicioniranog predstavnika ukrajinske administracije, CNN je objavio da se američki predsednik Džo Bajden i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora, nisu složili oko nivoa opasnosti od ruskog upada u Ukrajinu.

Prema izvori CNNa, Bajden je upozorio Zelenskog da je ruski napad neizbežan, dok je Zelenski bio mišljenja da je pretnja ruskim napadom „opasna, ali nije sigurna“.

Kako prenosi Komersant, CNN tvrdi da je Bajden Zelenskog obavestio da u stvari ulaska Ukrajine u NATO nema napretka.

Bela kuća je informaciju demantovala tvrdnjim da anonimni izvori „šire laži“. Bela kuća tvrdi da je Bajden Zelenskom rekao da je neizbežni napad Rusije na Ukrajinu „verovatna mogućnost“.

Na sajtu CNN se navodi da je Bajden rekao Zelenskom da je ruska invazija gotovo sigurna kasnije u februaru kad se zemlja smrzne.

Taj sajt citira Emili Horn, portparola Nacionalnog saveta za bezbednost SAD koja tvrdi da anonimni izvori šire laži.

„Predsednik Bajden je rekao da postoji izrazita mogućnost da Rusi napadnu Ukrajinu u februaru. On je to rekao javno i mi na to upozoravamo mesecima. Izveštaji o više od toga ili različiti od toga su potpuno neistiniti“ rekla je ona.

CNN citira i druge izvore.

Američki zvaničnik iz bezbednosnog sektora tvrdi da je tokom razgovora, koji je trajao szt i 20 minuta Bajden rekao Zelenskom da ruska invazija može da se desi u februaru, ali da nije rekao da je to sigurno.

Informacije o nesaglasju zvanično su demantovali i Vašington i Kijev.

Bela kuća je saopštila da je „predsednik Bajden podsetio da su SAD tokom prethodne godine Ukrajini, u vidu razvojne i humanitarne pomoći, isporučile pola milijarde dolara i razmatra dodatnu makroekonomsku podršku za pomoć ukrajinskoj ekonomiji u suprotstavljanju pritisku proizašlom od ruskog vojnog jačanja „.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com