Ko je Putinov prijatelj ne može dirigovati Evropom!

Fascinantno je u koliko  evropskih i američkih pozorišnih kuća diriguje čuveni ruski dirigent Valerij Gergijev.

Berlinska filharmonija, Bavarska državna opera, Minhenska filharmonija, Pariska filharmonija, Filharmonija u Lucernu, Karnegi hol, Milanska Skala…

Ali, više neće.

Zato što neće javno da osudi  intervenciju Rusije u Ukrajini.

Na vesti o prekidu saradnje s njim, koje su ovih dana sustizale jedna drugu, Gergijev nije reagovao ni rečju. Kao što nije reagovao ni na direktne prozivke da osudi poteze ruskog predsednika Vladimira Putina. Te su prozivke bile posebno sekantne jer navodno Valerij Gergijev nikad nije krio svoju bliskost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Za razliku od Gergijeva, podjednako čuvena Ana Netrebko pokušala je da se časno izvuče. U Rusiji su njen pokušaj prihvatili, na Zapadu – jok. Prigovoreno joj je da je prvo, uzela u zaštitu Gergijeva, a drugo, sebi ostavila otvorena vrata za nastavak života u Rusiji. Bavarska državna opera raskinula je saradnju s Netrebko, a njeni nastupi u Skali 9,12,16,19.marta otkazani su!

Šta je na svom Instagram profilu napisala Netrebko?

„Pre svega, ja sam protiv rata. Ja sam Ruskinja i volim svoju Domovinu, ali imam mnogo bliskih i prijatelja u Ukrajini. Želim da se rat završi i da ljudi žive u miru. Isto tako hoću da dodam još jednu stvar :prisiljavati umetnike i bilo koje druge javne radnike da javno iznose svoje političke stavove i da osudjuju svoju Domovinu – to je neprihvatljivo! To bi trebalo da bude slobodan izbor čoveka! „, napisala je Netrebko.

Frankfurter Algemajne Cajtung je nad objavom Ane Netrebko, koja inače živi u Beču, cinizirao.

“ Naravno takvom objavom ona uzima u zaštitu dirigenta Valerija Gergijeva, čiji politički stavovi u korist Putina su poznati već godinama, što dosad nikom u svetu nije smetalo da ga zaposli… I formulacije Netrebko, da ona nije stručnjak za politiku (kao da čovek to mora da bude da bi se pozicionirao u ovom pitanju), ostavljaju joj otvorena mala vrata da i dalje živi u Rusiji“, napisao je FAZ.

Na jednom šire nepoznatom ruskom  portalu pojavila se vest da se Netrebko, pošto su počeli otkazi, oglasila još jednom s eksplicitnijim, ali nervoznim pozivom svojoj domovini, ali to još nije potvrdjeno iz proverenih izvora.

Ovde je umesno pitanje, ima li tkz.javnost pravo da traži izjašnjavanje o političkim pitanjima od osoba koje se o političkim pitanjima nikad ne izjašnjavaju. Mislim da nema.

A ima i važnije pitanje : ko odlučuje o kojim pitanjima i dogadjajima je obavezno da se svetski eksponirane  javne ličnosti izjasne, a o kojim ne mora.

Recimo, u nelegalnom napadu SAD i Velike Britanije na Irak, koji je počeo američko – britanskom laži, poginulo je do 2018.godine, prema računicama američkih naučnika, izmedju 267 792 i 295 170 ljudi.

Da li su politički vrlo aktivni holivudski glumci usred te agresije  pozivani da osude svoju zemlju?

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com