MOK predlaže da se ruskim sportistima dozvoli učešće na medjunarodnim takmičenjima?

Izvršni odbor Medjunarodnog  olimpijskog komiteta i predstavnici Medjunarodnih federacija izdali  su saopštenje posle svojih konsultacija  održanih 17.i 19.januara u kome predlažu da se ruskim i beloruskim sportistima, koji nisu aktivno podržali rusku intervenciju u Ukrajini, pod strogim uslovima, dozvoli učešće na medjunarodnim sportskim takmičenjima.

U svom saopštenju Medjunarodni olimpijski komitet navodi da ostaje pri sankcijama uvedenim Rusiji i Belorusiji kojima se zabranjuje održavanje medjunarodnih sportskih takmičenja u tim državama, kao i učešće njihovih državnih delegacija na sportskim dogadjajima koje organizuje MOK i prisustvo bilo kojih državnih simbola Rusije i Belorusije-zastave, himne, boja, na tim takmičenjima.

Daje se bezrezervna podrška sportistima i Olimpijskom komitetu Ukrajine i insistira da ta zemlja  jakim timom Nacionalnog komiteta Ukrajine bude predstavljena na Letnjim olimpijskim igrama 2024.godine u Parizu i Zimskim olimpijskim igrama 2026.godine u Milanu.

Podstiču se Medjunarodne federacije i nacionalni komiteti da podrže treninge i pripreme ukrajinskih sportista za učešće u sportskim dogadjajima koje organizuju MOK i Medjunarodne federacije.

U odnosu na pojedine sportiste sa ruskim i beloruskim pasošem, velika većina učesnika u konsultacijama  izrazila je sledeće : snažnu opredeljenost za ujedinjujuću misiju Olimpijskog pokreta, poziv i ohrabrenje da se živi u skladu sa tom misijom naročito u ovo vreme podela, konfrontacija i rata, da se poštuje pravo svih sportista da budu tretirani bez svake diskriminacije i u skladu s Olimpijskom poveljom.

Vlade ne mogu da odlučuju koji sportista u kom takmičenju može a u kom ne može da učestvuje.

Nijedan sportista ne može da bude sprečen da se takmiči samo zbog svog pasoša.

Sportisti s ruskim i beloruskim pasošem bi na sportskim takmičenjima ubuduće učestvovali pod sledećim strogim uslovima:

u takmičenjima bi učestvovali kao „neutralni sportisti“ i ni na koji način ne bi predstavljali svoju državu ili drugu organizaciju u svojoj zemlji, kakav je slučaj u profesionalnim ligama u Evropi, SAD i Kanadi i u nekim individualnim profesionalnim sportovima.

Samo sportisti koji u potpunosti poštuju Olimpijsku povelju mogu ucestvovati na takmičenjima. Tu se posebno misli da 1. mogu učestvovati oni koji nisu aktivno delovali protiv misije mira MOKa aktivnom podrškom ratu u Ukrajini, 2.mogu učestvovati samo sportisti koji u potpunosti postupaju u skladu sa Svetskim antidoping kodeksom i svim relevantnim antidiping propisima i regulativom. U suprotnom, sportisti moraju biti odmah udaljeni sa takmičenja, suspendovani iz budućih takmičenja, a MOK obavešten radi preduzimanja daljih mera i sankcija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com