Oštar protest Izraela : Ima li nacista u zemlji čiji je predsednik Jevrejin?

Intervju ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova italijanskom Mediasetu ima veliki odjek u svetskim medijima, ali će verovatno ostati upamćen po ministrovoj elaboraciji pitanja : da li je činjenica što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Jevrejin dovoljna garancija da u Ukrajini nema nacista?

Zbog odgovora koji je Lavrov dao na ovo pitanje, oštro je protestovala Vlada Izraela.

Na pitanje novinara :V. A Zelenski govori savršeno drugo. On smatra da je denacifikacija besmislena. Pa on je Jevrejin. Nacisti, Azov, su malobrojni (nekoliko hiljada). V. A. Zelenski opovrgava vaše shvatanje onog što se dešava.

„Mene savršeno ne zanima šta opovrgava ili ne opovrgava predsednik V. A Zelenski. Kod njega je“ sedam petaka u nedelji“, kako se kaže kod nas. Tokom jednog dana može promeniti stav nekoliko puta. Čuo sam da je on rekao da o demilitarizaciji i denacifikaciji nećemo razgovarati na pregovorima. Prvo, oni sabotiraju pregovore kao osam godina Minske sporazume. Drugo, nacifikacija postoji. Zarobljeni borci i bataljona Azov i Ajdar i drugih grupacija,  nose na odeći, na svom telu simbol i tetovažu svastike, nacističkih bataljona Waffen – SS, otvoreno čitaju i propagiraju Mein Kampf“, odgovorio je Lavrov.

I nastavio : „On [Zelenski] iznosi argument : kakva kod njih može da bude nacifikacija, kad je on Jevrejin. Možda grešim, ali i Adolf Hitler je imao jevrejske krvi.To apsolutno ništa ne znači. Mudri jevrejski narod kaže, da su najvatreniji antisemiti, po pravilu, Jevreji. „Nema porodice bez izroda“, kako se kod nas kaže“.

Ministarstvo inostranih poslova Izraela uložilo je zbog ove izjave oštar protest ruskom ambasadoru u Izraelu Anatoliju Viktorovu.

„Opaske ministra inostranih poslova Lavrova istovremeno su neoprostive i uznemirujuće, ali i istorijska greška. Jevreji nisu sami sebe ubijali za vreme Holokausta. Najniži nivo rasizma u odnosu na Jevreje je optuživati same Jevreje za antisemitizam“, saopštio je ministar inostranih poslova Izraela Jair Lapid, a prenosi ruski list Komersant.

A ministar za veze Izraela Joaz Hendelj je saopštio da je ovom izjavom Lavrov pokušao da „opravda užasne stvari koje Rusi čine u Ukrajini“, dok zamenik ministra, ekonomije Jair Golan ocenjuje da Lavrov „obnavlja nacizam“ i izjave su mu „šokantne i antisemitske po svom karakteru i u osnovi lažne“.

Lavrov je, inače, najveći deo odgovora posvetio već globalno čuvenoj grupaciji Azov.

„Što se tiče Azova, sad je objavljuju materijali, koji potvrdjuju da su Amerikanci i Kanadjani odigrali vodeću ulogu u pripremi ultraradikalnih, otvoreno neonacističkih grupacija u Ukrajini. Sve te godine bio je cilj da se nacisti ubace u regularne vojne snage Ukrajine. Na taj način su u svakoj formaciji (bataljonu, puku…) ljudi iz Azova igrali vodeću ulogu. Takve materijale čitam u zapadnoj štampi „, rekao je Lavrov.

“ To što je Azov otvoreno neonacistička grupacija, na zapadu se priznavalo bez ikakvih kolebanja do početka 2022.godine kad su, kao po komandi, počeli da menjaju svoju poziciju. Nedavno se  Japan čak izvinio Azovu zato što ga je, nekoliko godina ranije, u spisak terorističkih organizacija zbog njegovih neonacističkih sklonosti“rekao je Lavrov.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com