Smešna strana sveta: Za hrišćane joga je kontraproduktivna, tvrdi Ruska pravoslavna crkva?

Ruska senatorka Jelena Mizulina zapretila je da će od Ruske službe za zaštitu potrošača (?) zatražiti da pokrene mehanizme protiv „fake news“, ali njoj pripisana izjava o ugroženoj muškosti, po tumačenju ruskih medija, dovela je do obustavljanja vežbi joge u ruskim zatvorima.

Ma iz kog razloga da je do te obustave došlo, sa jogom će se nastaviti, tvrde zatvorski organi.

Ali sad o jogi ima nešto da kaže i Ruska pravoslavna crkva.

Elem, pozivajući se na „Moskovski komsomolac“, ruski mediji su objavili da se Jelena Mizulina, koja je i zamenik predsednika Komiteta za zakonodavstvo Saveta federacije, obratila Državnom tužilaštvu zbog štetnih efekata praktikovanja joge u istražnim zatvorima.

Ona se navodno pozvala na mišljenje profesora-bogoslova Aleksandra Dvorkina. A Dvorkin navodno tvrdi da poze u jogi izazivaju nekontrolisano seksualno uzbudjenje što može voditi ka „homoseksualizmu u pritvoru“.

U svakom slučaju u septembru prošle godine  uvedene vežbe joge u pritvoru moskovskog zatvora „Butirka“ obustavljene su.

U intervjuu za Radio „Govori Moskva“, Valerij Maksimenko iz Zatvorske uprave tvrdi da praktikovanje joge i pritvorima nije obustavljeno zbog stavova „čudnog čoveka“ Aleksandra Dvorkina, nego zbog pravnih nedoumica oko toga u kom svojstvu u zatvor ulaze nastavnici joge, ukoliko nisu ili zaposleni u zatvoru.

„Na to (stav Dvorkina) mogu da kažem da je član (zakona) o jednopolnim odnosima odavno ukinut. Taj drug ima zastarela shvatanja. Naša zemlja je demokratska“, rekao je Maksimenko i dodao da će zatvorenicima da se predaje i vežba disanja „cigun“ kojom se bavi ceo svet.

„Mi smo sproveli istraživanje i kod ljudi koji se bave jogom jako je smanjen broj obraćanja lekaru. To je veoma pozitivan rezultat. Ti eksperimenti se zasad sprovode samo u dva zatvora, ali ima naznaka da bi oni mogli da se uvedu i u drugim institucijama, ne samo u Moskvi, nego i po celoj zemlji“, rekao je Maksimenko.

I taman misliš da je stvar s jogom srećno okončana, kad oglasili su se i predstavnici Ruske pravoslavne crkve. Joga nije podobna da se prepisuje hrišćanima jer ona nije samo fizička vežba, a ako je samo fizička vežba nije joga.

Kao kompleks vežbi, rekao je za ruske medije sef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitopolit Volokolamski Ilarion, joga „podrazumeva obuhvatanje i duše, i duha, i u okviru toga zahteva odredjene vidove meditacije“.

„I na primer, za pravoslavnog čoveka bavljenje jogom, kao celim u kompleksom vežbi – ne samo fizičkih nego i onih koje obuhvataju duhovnu i psihičku sferu – kontraproduktivno je”, rekao je mitropolit Ilarion.

On je dodao da za ljude, koji ne pripadaju pravoslavnoj tradiciji, to može da bude stvar ličnog izbora.

„A ja ipak insistiram na tome da joga – ukoliko je to joga, a ne posebno uzete samo fizičke vežbe iz tog sistema – nije neka vanreligiozna praksa nego je vezana s konkretnom religijom – odnosno hinduizmom”, rekao je mitropolit Ilarion.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com