Kamatica: Investirajte u nekretnine, ne u štednju!

Finansijski portal Kamatica zaključio je, u susret Nedelji štednje koja počinje 31. oktobra, da je isplativije ulagati u nekretnine u odnosu na štednju u evrima.

„Investicija u nekretnine je svojevrstan mini biznis, jer zahteva određeni angažman sa vaše strane, za razliku od štednje u banci gde samo čekate da vam istekne period oročenja. Trenutna situacija na tržištu je takva da je veća zarada prilikom rentiranja nekretnine nego štednja u banci“, ističe se u tekstu portala Kamatica.

Oni navode da su ponude bankarskih kamata na štednju u evrima simbolične, pa je tako najveći iznos koji možete dobiti kamata od 1,53% za period oročenja od godinu dana.

Kamatica

„Kamate na štednju u evrima su niže za skoro 1,07% u odnosu na prošlogodišnje kada je najveća kamata iznosila 2,6% na oročenu štednju od godinu dana. Investicija u nekretnine je u ovom trenutku isplativija za one koji planiraju da štede u inostranoj valuti. Ukoliko ste spremni na dodatan angažman računica je jednostavna. Ukoliko posedujete ušteđevinu od 50.000 evra koju nameravate da oročite u banci po trenutno najboljoj kamatnoj stopi od 1,53%  na period od godinu dana, ukupan prihod od kamate iznosi 765 evra, ali ukoliko isti taj iznos uložite u nekretninu koju pritom rentirate po minimalnoj ceni od 100,00 evra mesečno vaš prihod na godišnjem nivou će iznositi 1.200 evra.U ovu računicu treba uneti i troškove poreza, to je porez na prihode od nepokretnosti koji se plaća po stopi od 20% na prihode koje poreski obveznik ostvari izdavanjem u zakup ili podzakup nepokretnosti, pa je vaša neto dobit u ovom slučaju 960 evra. Da biste taj iznos dobili ulaganjem u banku, kamatna stopa na oročenu štednju bi trebalo da je minimum 2,2% na godišnjem nivou. Ulaganje u nekretnine je ove godine i više nego isplativo, dok je prethodnih godina to ipak bila štednja u banci“, zaključuje portal Kamatica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com