Otvara se autoput Niš – Dimitrovgrad – bugarska granica

Danas se u saobraćaj pušta poslednja deonica (22,5 kilometra Prosek-Crvena Reka) autoputa od 86,9 kilometara, odnosno istočni krak Koridora X na relaciji Niš preko Dimitrovgrada do bugarske granice.

Gradnja deonice na kojoj se nalazi 87 mostova i pet petlji koštala je oko 476 miliona evra.

Gradnja deonice koja se danas otvara, započeta je 2012. godine, a celog istočnog kraka Koridora X 2010. godine.

Ubuduće će se od Beograda do bugarske granice stizati autoputem za oko tri sata, a od Niša do bugarske granice za 50-tak minuta. Od madjarske do bugarske granice sada će se stizati za pet, a od hrvatske do bugarske granice za četiri sata, rečeno je na otvaranju puta.

„Zid izmedju naše dve zemlje je pao. Imamo luke Varna i Burgas i do Istanbula više nemamo prepreke. Neka na ovom putu nema nesreća i pogibija, neka vam je sa srećom i neka ste živi i zdravi”, rekao je na otvaranju ovog puta bugarski premijer Bojko Borisov.

Aleksandar Vučić je rekao da je otvaranjem današnje deonice završeno 813 kilometara Koridora X u Srbiji.

On je rekao da će ovih dana Bugarska završiti još 12 kilometara autoputa do Sofije, pa veza izmedju Beograda, Sofije, Burgasa i Istanbula neće biti ni kilometra bez autoputa.

Danas otvorenom deonicom autoputa zaobilazi se Sićevačka klisura u kojoj smo, rekao je Vučić, u saobraćajnim nesrećama izgubili više ljudi nego u „omanjem ratu koji smo imali 90-tih godina“.

Otvaranju deonice autoputa Prosek – Crvena Reka prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com