Kina: Proizvodjači softvera i čipova oslobodjeni poreza

Ministarstvo finansija Kine je saopštilo da će kineski proizvodjači softvera i čipova u sledeće dve godine biti oslobodjeni poreza na prihod.

Jedini uslov koji moraju ispuniti je da su na kraju 2018. godine poslovali s dobiti.

Kompanijama proizvodjačima softvera i čipova od treće do pete godine će porez na prihod biti prepolovljen, odnosno smanjen sa 25 na 12,5%, navedeno je na sajtu Ministarstva finansija Kine.

Ova mera će trajati sve dok traje američka zabrana američkim firmama da isporučuju visoko tehnološke proizvode kineskim firmama, koje je Ministarstvo trgovine SAD stavilo na crnu listu, pozivajući se na bezbednosne razloge. Medju prvima je stavljanjem na crnu listu pogodjena kineska kompanija Huawei.

Vlada u Pekingu želi ovom merom da ubrza razvoj kineskog IT sektora i učini ga nezavisnim od uvoza delova iz SAD.

Ako u tome uspe, pišu kineski mediji na engleskom jeziku, američke firme će biti na velikom gubitku. A kad Kina nešto odluči, onda tako i bude, dodaje se.

Kompanija Huawei, prema američkim izvorima, uvozi proizvode američke IT industrije u vrednosti od 11 milijardi dolara godišnje.

Huawei je najveći proizvodjač telekomunikacione opreme i drugi po veličini proizvodjač smartfona na svetu.

Iako je američka administracija u noći izmedju ponedeljka i utorka odlučila da na 90 dana odloži primenu najoštrijih ograničenja američkim dobavljačima kompanije Huawei, brza odluka kompanije Google da ubuduće uskrati kompaniji Huawei ugradnju svog operativnog sistema Android u smartfone već žanje ozbiljne posledice.

Niz velikih svetskih operatora mobilne telefonije odložili su uvodjenja u ponudu smartfona kompanije Huawei kadrih da se priključe na 5G mrežu. Britanski Vodafone i EE zamrzli su za leto planirani početak prodaje smartfona Huawei Mate 20X, a japanski operatori mobilne telefonije Ymobile i KDDI, privremeno su obustavili za petak planirani početak prodaje smartfona Huawei P30 Lite dok ne dobiju garancije da će ti aparati tehnološku podršku imati tokom celog svog životnog veka, prenele su svetske agencije

Huawei od 2012. godine radi na razvoju sopstvenog operativnog sistema, koji bi bio kompatibilan sa sistemom Android. Kompanija je sad saopštila da će rad na tome ubrzati i sopstveni sistem imati najkasnije na proleće sledeće godine, a možda i već najesen.

„Taj će sistem biti ugradjen u smartfone, kompjutere, tablete, televizore, automobile i druge aparate i biće kompatibilan sa Android App”, rekao je za Phoenix News Yu Chengdong, šef Odela za korisnike kompanije Huawei.

Osnivač kompanije Huawei Ren Zhengfei izjavio je za kinesku televiziju CCTV da američki političari potcenjuju snagu kineske kompanije Huawei i da je ona kadra da proizvodi sopstvene čipove.

Bi-Bi -Si ,medjutim, objavljuje da je britanski proizvodjac čipova, kompanija ARM, dala nalog svojim saradnicima da „sa žaljenjem“  obaveste Huawei da se zbog nastale situacije više nikakva saradnja ne može nastaviti.Ako ova odluka bude dugoročna,ocenjuje Bi-Bi-Si ,to će zadati „smrtonosni udarac“ kompaniji Huawei koja,tvrdi Bi-Bi -Si, sopstvene čipove proizvodi na bazi ARM tehnologija.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com