Pokazni primer: Obračun izmedju menadžmenta i Saveta RT Crne Gore se zaoštrava

Postizborni spor oko nezavisnosti i profesionalnosti crnogorskog javnog servisa nastavlja se.

Milan Radović, član Saveta RTCG, povodom krivične prijave i predloga da mu se odredi pritvor koje su podneli menadžment i uredništvo crnogorskog javnog servisa, ponovo je tvitovao: “Zbog ovog tvita menadžment i urednici podnijeli su krivičnu prijavu protiv mene za ugrožavanje bezbjednosti i govora mržnje. Savjetujem im da čuvaju mentalno zdravlje i bolje iščitavaju pravo”.

Menadžment i uredništvo RTCG sa svoje strane su odgovorili na saopštenje Saveta RTCG, koji je stao iza prava Milana Radovića da iznosi svoje mišljenje:

“Savjet ne može da cijeni da li je uredništvu i menadžmentu ugrožena sigurnost odnosno da li se radi o govoru mržnje. Budući da Savjet poštuje sopstveno pravo izražavanja, onda mora da poštuje i pravo menadžmenta i uredništva na osjećaj ugroženosti i demonstraciju govora mržnje Milana Radovića. Stoga pozivamo Savjet RTCG na uzdržanost jer je u konkretnom slučaju otvoren pretkrivični postupak. Dakle, Savjet mora da zna kako se je može nanositi šteta potencijalnim žrtvama krivičnih djela, posebno stoga što Savjet za to nije ovlašćen niti raspolaže odgovarajućim stručnim znanjem. Zato bi im valjalo da se introspektivno pozabave medicinskim dijagnozama koje je menadžmentu i uredništvu uputio član Savjeta Milan Radović o mentalnom zdravlju i pravnom znanju”.

Pored tvita Milana Radovića i reakcije svoga menadžmenta i uredništva na stav Saveta crnogorskog javnog servisa, RTCG je prenela i saopštenje Media centra povodom celog slučaja.

Media centar je osudio napad na ekipu RTCG i pozvao gradjane da svoje nezadovoljstvo radom javnog servisa ne ispoljavaju napadom na imovinu i zaposlene jer su oni “najmanje krivi za neprofesionalnost ovog medija”.

Media centar je kao glavne krivce “što javni medijski servis ne vrši zakonom utvrđenu funkciju” označio Savet, uključujući Milana Radovića, i “neprofesionalni menadžment”, posebno imenujući generalnog direktora Božidara Šundića čiju je smenu, po mišljenju Media centra, Savet RTCG trebalo da traži “zbog katastrofalno niskog povjerenja gradjana u RTCG”.

Predsednik Skupštine Media centra Božidar Vuković je ocenio da je Savet RTCG licemeran: s jedne strane osuđuje napad na ekipu RTCG, a s druge strane činjenjem i nečinjenjem gura novinare da rade protiv javnog interesa i time ih svesno izlaže opasnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com