Na švajcarskoj televiziji ubuduće: 50% informacija, manje stranih serija!

Švajcarska radio-televizijska institucija (SRG) saopštila je danas da je referendum o televizijskoj taksi prelomni trenutak u njenoj istoriji, posle koga će izaći u susret svojim kritičarima, kako za vrlo preporučljivo smatra i uticajni Noje ciriher cajtung, koji je javnim servisima poslednjih meseci držao stranu.

Sem što se sprema na smanjivanje svog budžeta i broja zaposlenih, SRG namerava da se koncentriše na svoj „raison d’etre“ naime informisanje. Zato će udeo informacija, kako je rekao generalni direktor SRG Maršand, povećati na 50% sa sadašnjih 39%.

Sredstva od takse više će se nego dosad koristiti za švajcarske filmove i serije, rekao je on, a SRG će ubuduće prestati da ubacuje reklamne blokove u igrane filmove.

Rajner Štadler, komentator Noje ciriher cajtunga, medjutim, smatra da će rasprava o budućoj reformu javnih medijskih servisa, u svetlu Internet promena na medijskom tržištu, još radikalnije biti fokusirana na njihov sadržaj.

„Vreme trgovaca mešovitom robom, koji snabdevaju svim i svačim, a finansiraju se taksom, na izmaku je. Ponuda kupljenih serija ili proizvodnja zabavnih emisija je passe“, kaže Noje ciriher cajtung i dodaje: “SRG treba da se koncentriše na politički i društveno relevantne informacije i posredovanje kulture. I to na jedan način koji je širokoj publici blizak“.

Noje ciriher cajtung smatra da na srednji rok broj radio i televizijskih stanica, u sklopu javnog medijskih servisa, mora biti smanjen.

Ali javnom medijskom servisu se mora dati mogućnost da važne političke i društvene sadržaje plasira na Internetu i to pre svega audiovizuelnu produkciju. Švajcarski medijski magnat Hansi Voigt već je najavio inicijativu za izmene medijskog člana Ustava Švajcarske kako SRG ubuduće ni na koji način ne bi bio ograničavan u svojoj online ponudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com