Zbog fejk njuz Blumberg kažnjen s 5 miliona evra

Francuska služba za nadzor finansijskih tržišta kaznila je agenciju Blumberg sa 5 miliona evra zbog objavljivanje fejk informacije koja je 22. novembra 2016. godine dovela do brutalnog pada vrednosti akcije francuske građevinske firme Vinci od 18,23%, piše francuski list Mond.

Blumberg je objavio lažno saopštenje kompanije Vinci da će obaviti reviziju svih svojih računa u vezi sa „veoma ozbiljnim nepravilnostima“.

Ukazujući na ogroman uticaj koji informacije Blumberga imaju na berzu, Francuska služba za nadzor finansijskih tržišta je zaključila da „agencija Blumberg nije poštovala pravila i kodeks koji vladaju u novinarskoj profesiji i nije proverila informaciju pre njenog objavljivanja“.

Agencija Blumberg je odmah najavila žalbu uz tvrdnju da je bila žrtva kompjuterske prevare kao i sama kompanija Vinci. Blumberg je optužio Francusku službu za nadzor finansijskih tržišta da ne razume ulogu medija u demokratskom društvu.

Blumbergu verovatno nije koristila činjenica da je istu informaciju u isto vreme dobila i agencija Frans pres, ali nije nasela.

Lažno saopštenje kompanije Vinci stiglo je sa adrese vinci.group slične pravoj adresi vinci.com.

Pod saopštenjem je stajalo ime osobe, koja je u kompaniji stvarno zadužena za odnose sa medijima, ali je broj mobilnog telefona bio pogrešan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com