Prvi zahtevi Boingu za obeštećenje

Norveška loukost kompanija Norwegian objavila je da će „kompletan račun“ štete nastale zbog prizemljenja 18 aviona tipa Boing 737 Max poslati kompaniji Boing.

„Norwegian ne sme da bude ekonomski kažnjen jer jedan sasvim nov avion ne može da leti“, saopštila je ta kompanija.

Još se ne zna na koji rok će avioni tipa Boing 737 Max 8 i 9 biti van upotrebe, a kompanije koje ih imaju u posedu imaće problem za predstojeće uskršnje praznike.

Tako je jedan od najvećih svetskih tur-operatera, nemački Tui koncern saopštio da Tuifly ima 15 Boinga ovog tipa u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa, koji su prevozili putnike na Kanarska ostrva i Kapeverde.

Kompanija nema ovih aviona u Nemačkoj, prvi je trebalo da bude isporučen ove nedelje.

„Tako da je tema za Nemačku irelevantna, jer ovde nemamo mašina tog tipa, a u drugim državama ćemo morati da prilagodjavamo kapacitete“, rekao je šef Tuifly-a, a prenose nemački mediji.

Obe crne kutije iz nastradalog etiopijskog Boinga ovog tipa otpremljene su na analizu u Francusku, još nije objavljen zvanični izveštaj o uzrocima nesreće, a kompanija Boing najavila je mogućnost apdejtovanja jednog softvera za upravljanje Boingom 737 Max 8 i 9 i njihovu ugradnju na kompjutere aviona sledećih dana!?

Kompanija Boing će svakako biti na gubitku, a da li će glavni konkurent Erbas profitirati i koliko neizvesno je. Kompanije bi umesto Boinga 737 Max mogle da naručuju Erbas 320neo, ali knjige narudžbi i te kompanije su pune, tako da stručnjaci sumnjaju da bi u kratkom roku mogla da odgovori na nove narudžbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com