Cajt: Šta znaju mediji i demoskopi o Amerikancima?

Nemački magazin Cajt sugeriše da su iznenađujući rezultati američkih predsedničkih izbora pokazali da ne samo mediji i demoskopi nego ni američke političke stranke ne razumeju Ameriku.
Prenosimo deo komentara, objavljenog posle izborne noći.

„Neki privremeni podaci (sakupljeni pre nego što su svi glasovi prebrojani) pokazuju da je 57% belih muškaraca glasalo za Trampa, što je još uvek mnogo, ali je za 5 procentnih poena manje nego pre četiri godine. Da je Tramp ukupno mnogo više glasova dobio nego 2016. (trenutno 66 miliona) ima se zahvaliti tome što je on u gotovo svim ostalim grupama stanovništva povećao svoj udeo u glasovima – kod belih žena (54%, plus 2 pp), crnih žena (8%, plus 4pp), latino žena (28%, plus 3), latino muškaraca (35%, plus3) i čak kod crnih muškaraca (17%, plus 4). I to u godini policijskog terora nad crnima, u godini pokreta Black – Lives – Matter.

Takve brojeve nije očekivao nijedan strateg u obe partije. Očekivao nije niko, da će Tramp u tradicionalno demokratskim kvartovima Floride ostvariti pobedu. Ili da će baš veliki odziv na ovim izborima značiti da su republikanci mnogo, mnogo jači nego što se pretpostavljalo. A upravo je suprotno proricano: naime, jedan demokratski prodor u slučaju veoma visokog odziva birača“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com