Erdogan: Otvorili smo migrantima granice ka Grčkoj i Bugarskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Istanbulu je izjavio da je za poslednja 24 sata iz Turske u Evropsku uniju prešlo 18.000 sirijskih izbeglica, pošto im je Turska otvorila svoje granice.

“Danas ih može biti 25.000-30.000, mi naša vrata više nećemo zatvarati. Zato što Evropska unija ne drži reč”, rekao je Erdogan, a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

“Mi smo odavno govorili da nismo obavezni da primimo toliki broj izbeglica. Vi ste nam obećali pomoć, ali ništa ne radite i zato smo mi juče otvorili naše granice”, rekao je Erdogan.

Kako izveštava Frankfurter algemajne cajtung, na grčko-turskoj granici kod mesta Pazarkule došlo je sinoć do oštrog sudara izmedju grčke policije i migranata. Policija je koristila suzavac, a migranti kamenice.

Bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio da na bugarsko-turskoj granici ima „nula migracija“. Juče je Bugarska saopštila o raspoređivanju 1.000 vojnika i žandarma na toj granici.

Turska je zatražila pomoć od NATO-a, čija je članica, pozivajući se na član 4 statuta te organizacije. Pomoć je zaražena u oblasti protivvazdušne odbrane i obaveštajne delatnosti, ali po tim pitanjima na vanrednom sastanku NATO-a saglasnost nije postignuta.

Ovo je šesti put u istoriji NATO-a da je neka članica tražila aktiviranje člana 4, kojim se propisuju konsultacije  ukoliko je jedna od članica ugrožena.

Taj član glasi:

„Strane će izvršiti međusobne konsultacije ukoliko je po oceni jedne od njih ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost jedne od strana“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com