Holokaust u Ukrajini i rusko – ukrajinski sukob

Medijsko nadgornjavanje ruske i ukrajinske strane u sukobu na teritoriji Ukrajine, a oko toga ko štiti, a ko zloupotrebljava ili čak bombarduje memorijale žrtvama Holokausta nastavlja se.

Danas je Ministarstvo odbrane Rusije uz pomoć snimaka optužilo ukrajinsku vojsku da novu sinagogu u mestu Umanj u Čerkeskoj oblasti koristi kao skladište oružja i municije, pošto je ukrajinska strana optužila rusku da sveta jevrejska mesta gadja.

Šta je pozadina ubacivanja ove delikatne teme u rusko – ukrajinski informacioni rat, shvatiće se bolje ako se pročita „Der Holokaust in der Ukraine“ (www.uni-augsburg.de) studija koju je napisao Vincent Hoyer, a čiji prevod donosimo.

„DIMENZIJA: Od 2,7 miliona ukrajinskih Jevreja, circa 1,5 milion je tokom Drugog svetskog rata palo kao žrtva Holokausta. Neposredno pošto su u leto 1941.godine, nemačke trupe zauzele velike delove Ukrajinske Socijalističke Sovjetske Republike, počele su, u pozadini armijske oblasti, nemačke okupatorske trupe kao i lokalne milicijske i policijske jedinice sa ubijanjem jevrejskog stanovništva. Oko 900 000 Jevreja, koji su pretežno živeli u istočnoj Ukrajini, uspelo je blagovremeno da se pridruži užurbanom povlačenju Crvene armije.Circa 100 000 Jevreja preživelo je u Ukrajuni okupaciju, u skrovištima. Veliki deo ukrajinskih Jevreja živeo je na početku rata u današnjoj zapadnoj Ukrajini.

POGROMI : U prvim danima rata, naročito u zapadnoj Ukrajini, izvršeni su na različitim mestima pogromi nad jevrejskim stanovništvom. U tome su učestvovali kako nemački vojnici, tako i pripadnici Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) i lokalno stanovništvo. Prisiljavajući Jevreje da iznose leševe iz zatvora NKVD-a) Sovjetskog ministarstva unutrašnjih poslova), nemački okupatori su svesno huškali ukrajinsko stanovništvo protiv jevrejskog.Time su sovjetske zločine dovodili u vezu s Jevrejima, što je preko raširenog stereotipa o „Judeo – komunizmu“ rado prihvatano. Drugi metod su bili lažni procesi u kojima su Jevreji, koji su radili u NKVD proglašavani odgovornima za NKVD – zločine i osudjivani. Samo u Lembergu, u jednom pogromu tokom prvih dana jula 1941.godine ubijeno je oko 4000 Jevreja.

HOLOCAUST BY BULLET : Veliki deo žrtava Holokausta u Ukrajini ustreljen je. Okupatorske trupe kao i nemačke i ukrajinske policijske snage, ubijale su lokalno jevrejsko stanovništvo masovnim streljanjem. Većina se odigravala malo izvan velikih gradova.Ta masovna streljanja jedva da su prikrivana. Lokalno stanovništvo i vojnici su im svedočili. Oličenje holocaust by bullet je mesto Babyn Jar kod Kijeva. Tamo je 29.i 30.septembra jedna specijalna nemačka jedinica streljala oko 34 000 Jevreja. Ukupno je holocaust by bullet odneo  izmedju 1,5 i 2 miliona žrtava.

KOLABORACIJA : Prema procenama, u Holokaustu je učestvovalo izmedju 30 000 i 40 000 Ukrajinaca. Od Ukrajinaca sastavljeni policijski bataljoni, jedinice Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) kao i lokalno stanovništvo učestvovali su u pogromima i učestvovali kod organizacije i sprovodjenja masovnih streljanja. Pri tome su značajnu ulogu igrali profiterstvo, političko – ideološki oportunizam kao i neprijateljska slika „Judeo – komunizma“. Kolaboracionisti su većinom bili pod nemačkom komandom.

U koncentracionom logoru Travniki su većinom ukrajinski ratni zarobljenici obučavani za stražare u koncentracionim logorima.Ti takozvani Travniki – men  upućivani su, izmedju ostalog, u logore za masovno uništenje Treblinka, Belzec i Sobibor na službu. Sem toga, oni su pomagali nemačkim jedinicama u masovnim streljanjima i gušenju ustanaka u getoima, na primer u Varšavi 1943.godine.

RUMUNSKA OKUPACIJA : U oblasti Transnistrija  na jugozapadu Ukrajine delom je, posle okupacije 1941.godine, upravljala Rumunija. Pošto su nemačke i rumunske trupe oktobra 1941.godine osvojile budući glavni grad okupacionih vlasti Odesu, ubile su tamo, tokom nekoliko dana,  jedinice različitih nemačkih i rumunskih organizacija circa 20 000 – 30 000 Jevreja. Ukupno je prvi talas nasilja u Transnistriji odneo oko 60 000 jevrejskih žrtava. Od 210 000 Jevreja, koliko je živelo u Transnistriji, umrlo je tokom prvih šest meseci oko 80 odsto. Preživeli su deportovani u transnistrijska geta, kao i Jevreji iz Bukovine i Besarabije.Holokaust pod rumunskom okupacijom bio je obeležen brutalnosti, samovoljom i oportunizmom. Jevreji su u getima eksploatisani kao radna snaga, do smrti. Politička smena Rumunije „Trećim Rajhom“ 1942/43 sprečila je deportaciju u logore za masovno uništenje. U rumunskom Holokaustu izgubilo je život oko 300 000 Jevreja.

SEĆANJE : Sećanje na Holokaust bilo je tokom posleratnih dana pod snažnim uticajem sovjetske politike. Tako ukrajinski Jevreji nisu deklarisani kao posebna grupa žrtava nego su kategorisani kao deo sovjetskog stanovništva. Spomenik 1976.godine podignut u Babinom Jaru, na primer, sećao je na „egzekuciju 100 000 gradjana Kijeva i ratnih zarobljenika“. Holokaust, u sovjetskoj politici organizovanog zaborava, najpre nije imao nikakvog mesta. Od raspada SSSR, sećanju na ubistvo Jevreja konkuriše u Ukrajini sudbina Ukrajinaca. U nacionalnom mitu današnje ukrajinske države veoma je snažno naglašena vlastita uloga žrtve izmedju Hitlera i Staljina. Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN) i UPA (Ukrajinska ustanička armija) pri tome preuzimaju ulogu pionira borbe za slobodu Ukrajine. Kolaboracija se ograničava ili na mali broj pojedinačnih aktera ili se delom kompletno negira. U medjuvremenu se mogu naći i spomenici jevrejskim žrtvama. Lake pluralističke tendencije suočavanja sa istorijom su uočljive „.

Uz ovu studiju na sajtu www.uni – augsburg. de navedena je i obimna literatura.

Na istom sajtu se može naći i studija“ Spomenici Stepanu Banderi“ o spornoj ličnosti šefa Organizacije ukrajinskih nacionalista.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com