I Britni Spirs je čovek : Ugledna organizacija stala na stranu pevačice

U slučaju Britni Spirs nastupio je značajan preokret : ne samo što je ugledna Američka unija za gradjanske slobode (ACLU) smatrala za potrebno da se u slučaj uključi, nego je i ko-starateljka pevačice Džodi Montgomeri optužila oca Britni Spirs  da sa njenih 2 miliona dolara finansira svoje PR aktivnosti u sporu oko starateljstva.

ACLU, osnovana pre 100 godina „radi odbrane i očuvanja individualnih prava i sloboda koje svakoj osobi u ovoj zemlji garantuje Ustav i zakoni SAD“, uputila je Višem sudu u Los Andjelesu takozvani amicus brief u kome traži da se pevačici Britni Spirs omogući da sama izabere advokata koji će je zastupati u daljem toku postupka za ukidanje 13 godina dugog starateljstva, a pošto je advokat koga joj je imenovao sud vratio punomoćje, prenosi izdanje The Wrap.

Odluka o starateljstvu nad ličnošću i imovinom pevačice zabranjuje joj da sama odluči koji će je advokat zastupati pred sudom.

„Pravo Spirsove da izabere advokata nije samo osnovni princip šestim  amandanom predvidjenog prava na savetovanje, nego je saglasno principu lične autonomije i predstavljanja. Viši sud u Kaliforniji mora priznati autonomiju Spirsove i pravo ljudi s invaliditetom da žive nezavisnim, samoodredjenim životom kao aktivni članovi svoje zajednice, saopštila je Zoje Brenan – Kron advokat ACLU u Projektu prava osoba s invaliditetom.

U petak se Sudu obratila i ko-starateljka pevačice Džodi Montgomeri sa predlogom da se odbije zahtev  Dzejmija Spirsa oca pevačice da se odmah sudski naloži provera istinitosti tvrdnji pevačice da je starateljstvo nad njom „uvredljivo“ i to najmanje do imenovanja novog advokata, koji će Britni Spirs zastupati, prenosi Daily News.

Montgomeri je optužila Dzejmija Spirsa da ovim „tanko obrazloženim zahtevom pokušava da opere svoje ime i nastavi da bude plaćeni staratelj nad imovinom Britni, a protiv njene želje“.

Ko-starateljka zadužena za bezbednost medicinsku negu pevačice, dalje tvrdi da zahtev Dzejmija Spirsa znači i nastavak „gotovo milion dolara u naknadama nedavno plaćenim njegovom kriznom PR timu tokom samo četiri meseca“, a sa računa Britni Spirs.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com