Komšije, ne ćutite: Zlostavljanje dece kao kulturni obrazac

Hrvatska u tom pogledu nipošto nije jedinstven slučaj.

Posle dva tragična slučaja zlostavljanja i zapostavljanja dece u Hrvatskoj s tragičnim posledicama, socijalne službe su praktično priznale nemoć, a stručnjaci su, preko medija, pozvali komšije da preuzmu delikatnu socijalnu funkciju i – ne ćute! Da ne gledaju svoja posla, nego da se umešaju!

Jer, zavapili su stručnjaci, izmedju 15 i 26% dece, ili svako peto dete u Hrvatskoj je zlostavljano. A ako se u obzir uzme i emotivno zlostavljanje, zlostavljaju je izložena većina dece.

„Inače, neka istraživanja pokazuju da je većina djece izložena bilo emocionalnom, bilo telesnom zlostavljanju. Čak trećina djece je doživjela neki oblik zlostavljanja u svom životu. Meni se čini da je to dobrim dijelom vezano uz kulturu. Hrvati sa svojom kulturom, ono što je u materijalnom i duhovnom smislu posedujemo, nisu još došli do tog stupnja da bi se recimo na fizičko i verbalno nasilje reagiralo na pravi način. Normalna je stvar da se kod nas ljudi vrijedjaju i tuku i da se to vidi i u odgoju djece, a onda je normalna stvar da ta djeca kad postanu odrasli (i sama) koriste takve metode jer im je to normalno”, kaže psiholog Ivan Modrušan za portal 100posto.hr

U slučaju četvorogodišnje devojčice koja je preminula u bolnici u Rijeci, pošto je otac tokom dva sata ostavio u užarenom automobilu, socijalne službe nisu imale nikakve informacije o zapostavljaju tog ili druge dece u porodici.

U slučaju dvogodišnjeg dečaka u Zagrebu, koji je zahvaljujući prijavi komšija s prelomima podlaktica i opekotinama od cigareta pronašao spas u bolnici, porodica je primala jednu vrstu socijalne pomoći, ali zlostavljanje ili zapostavljanje deteta socijalna služba nije registrovala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com