Nemačka : Žene na čelu ministarstava odbrane i policije

U sredu 8.decembra nemački Bundestag će izabrati novog nemačkog kancelara.

Pošto su Socijaldemokratska partija Nemačke, Savez 90/Zeleni i Liberalna partija potvrdili koalicioni sporazum, nema sumnje da će Angelu Merkel (CDU) na tom mestu zameniti Olaf Šolc (SPD), dosadašnji nemački ministar finansija i bivši gradonačelnik Hamburga.

Šef Liberalne partije Nemačke i protivnik povećanja poreza i ukidanja kočnice za zaduživanje, Kristijan Lindner biće ministar finansija, a kopredsedavajuća Zelenih  Analene Berbok ministarka inostranih poslova.

Prema izveštajima nemačkih medija najviše je muke bilo oko izbora novog ministra zdravlja, navodno se niko, u ovoj teškoj korona – situaciji, nije otimao za to mesto.

Ali je konačni izbor socijaldemokrate i lekara Karla Lauterbaha, čestog gosta nemačkih televizija i popularnog u javnosti u ova teška vremena, dočekan s velikim odobravanjem medju predstavnicima svih partija, sem Alternative za Nemačku, a posebno medju predstavnicima medija.

Alternativa za Nemačku je zamerila što Karla Lauterbaha sopstvena partija dosad nije videla kao dovoljno velikog stručnjaka da bi ga postavila na bilo kakvu stranačku zdravstvenu funkciju, a sad odjednom i pravo – ministar.

Socijaldemokratska partija je izazvala pažnju i odlukom da na mesta ministara unutrašnjih i ministra odbrane postavi dve žene.

Naslednica Horsta Zeehofera (CSU), koji je najavio odlazak u političku penziju, biće Nensi Feser, a naslednica ministarke odbrane Anagret Kramp-Karrenbauer (CDU) biće Kristine Lambert.

U Nemačkoj, čijim kompanijama se ozbiljno  prigovara na malom broju žena na čelu uprava, političari i mediji veoma paze na rodnu ravnopravnost, pa se u medijima sve profesije obavezno  navode istovremeno u oba roda, recimo političari i političarke, lekari i lekarke, profesorke i profesori…

S ogromnim razočaranjem je konstatovano da su se za šefa Hrišćansko – demokratske unije (CDU) prijavila tri muškarca (Helge Braun, Frederik Merc i Norbert Rentgen), a nijedna žena.

Zato nije bilo ništa logičnije od vesti da bi Franka Valtera Štajnmajera, predsednika Nemačke, na toj funkciji mogla da zameni žena.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com