Nemački šef diplomatije se predomislio: Slučaj milionera Ozila šteti ugledu Nemačke

Nemački ministar inostranih poslova Heiko Mas rekao je za Bild cajtung da će „štetiti slici Nemačke ako se stekne utisak da je rasizam kod nas opet prisutan“.

On je priznao da je diskusija oko slučaja fudbalera Mesuta Ozila pokazala „kakvim su još neprijateljstvima izloženi migranti kod nas“.

On je takodje rekao da je potresno visok broj ksenofobnih i antisemitskih napada u Nemačkoj.

„To je jednostavno sramotno za našu zemlju“, rekao je Mas.

Masa je jako kritikovao bivši nemački kancelar Gerhard Šreder jer je rekao da ne mogu izjave jednog multimilionera koji živi u Engleskoj svedočiti o uspešnosti procesa integracije u Nemačkoj.

Mesut Ozil (29), trenutno fudbaler engleskog kluba Arsenal, demonstrativno je napustio nemačku fudbalsku reprezentaciju optužujući čelnike Nemackog fudbalskog saveza za rasizam. Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza Rajnhard Grindel (CDU) optužbe za rasizam je oštro odbacio, ali je priznao da nije dovoljno energično zaštitio nemačkog fudbalskog reprezentativca turskih korena od rasistickih ispada navijača. Slučaj Ozil nastao je pošto su se dva nemačka fudbalska reprezentativca, obojica fudbaleri engleskih klubova, u Londonu slikali s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, pred predsedničke izbore u Turskoj i Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com