Ruska statistika prvi put objavila broj smrti u vojnim operacijama

Ruska državna statistika prvi put je posebno objavila broj smrti nastalih tokom vojnih dejstava, tvrdi portal RBK.

Njih je prošle godine bilo 4 – tri smrti medju gradskim i jedna medju seoskim stanovništvom.

Od terorističkih napada je, prema statistici, smrtno stradalo 22 čoveka – 7 medju gradskim i 15 medju seoskim stanovništvom. Od terorizma je u Rusiji 2017. godine smrtno stradalo 56 ljudi, a 2016. godine 62 čoveka.

Poslovni portal RBK ni posle upita upućenih na adresu više državnih organa nije dobio podatak da li su ovom statistikom obuhvaćena vojna dejstva u Siriji budući da su ta dejstva klasifikovana ne kao vojna nego kao specijalna operacija.

„2015.godine predsednik Vladimir Putin svojim ukazom je za državnu tajnu podatke koji otkrivaju ‘gubitke ličnog sastava u mirno vreme u periodu sprovodjenja specijalnih operacija’. Do tada su kao državna tajna klasifikovani samo gubici ličnog sastava u ratno vreme“,navodi RBK.

„Na teritoriji Rusije trenutno nema ratnih operacija. Ali ruska vojska od 2015.godine izvodi specijalnu operaciju u Siriji. U septembru 2018.godine predsednik Komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarev kaže da su gubici ruskih snaga u Siriji 112 ljudi. Otad su ruski mediji i Ministarstvo odbrane izvestili o šest ubijenih u Siriji“, podseća RBK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com