Smešna strana sveta: Zašto najviše Slovenaca rodjendan slavi 1. januara

Najviše gradjana Slovenije, njih 7.552, slavi rodjendan 1. januara, a najmanje, 4.731, 31. decembra, izračunala je slovenačka statistika.

I odmah provalila sitnu prevaru: pre 1970. godine mnogo se žena poradjalo kod kuće, pa ako bi se porodile 31. decembra dete je prijavljivano 1. januara, naročito ako se radilo o novorodjenom dečaku.

Tako bi dete bilo „podmladjeno“ za celu godinu, pa bi godinu kasnije kretalo u školu i, što je još važnije, godinu dana kasnije bi kretalo u vojsku. Ovaj manevar izazivao je još jednu statističku posledicu: iako se u Sloveniji po pravilu radja više dečaka nego devojčica, u decembru rodjene žene su brojnije.

Razlika izmedju broja rodjenih 1. januara i broja rodjenih 31. decembra, smanjuje se u populaciji rodjenoj posle 1970, kad se 96 odsto dece rodilo u porodilištu.

Posle 1. januara, sledeći datum sa najviše rodjendana je 1. oktobar (6.375), a onda slede dani u poslednjoj trećini septembra.

Tada, krajem septembra, navršava se devet meseci od božićnih i novogodišnjih praznika, uspešno su izračunali slovenački statističari.

One thought on “Smešna strana sveta: Zašto najviše Slovenaca rodjendan slavi 1. januara

 • 31. jan. 2019 at 19:15
  Permalink

  Gospođo Ruža,
  Danas sam vas gledao u jednoj emisiji i jako mi se sviđa kako pričate i pišete.
  Sve naj u daljnjem radu

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com