Španci znaju: Kako doživeti stotu!

Prema upravo objavljenom istraživanju, Španci rodjeni 2040. godine prosečno će živeti 85,8 godina – Španjolke 87,4 godine, a njihovi muški sunarodnici 83,6 godina.

Tako će Španci po očekivanom trajanju života 2040. godine sa prvog mesta istisnuti Japance koji se mogu nadati da požive 85,7 godina.

Očekivanom prosečnom trajanju života od preko 85 godina moći će da se nadaju stanovnici, rodjeni 2040. godine, u još samo dve države: Singapuru (85,4) i Švajcarskoj (85,2), navodi se u srednjem scenariju studije „Koliko ćemo biti zdravi 2040. godine?“, koju je uradio Institut za merenje i ocenu zdravlja pri Univerzitetu u Vašingtonu, a objavljuje je prestižni medicinski časopis Lancet.

U Evropi je već započeto analiziranje španskog primera, radi izvlačenja potrebnih pouka.Ali pitanje životnog stila Španaca bilo je već predmet interesa medija, stručnjaka raznog tipa od lekara do ekonomista i drugim povodima: recimo povodom nezadovoljavajuce produktivnosti španskog radnika!

Opste je uverenje da Špance dugovečnim čini hrana bogata morskim plodovima i povrćem, a pripremana na maslinovom ulju.Tako nemački Velt dan prosečnog Španca opisuje ovako: „Ujutro samo jedan Espresso, u podne mali ručak sa Siestom i uveče zajedno s porodicom Paella s ribom i povrcem“.Ali da li je u tome sva tajna? sumnja i Velt.

Najinteresantnije rezultate istraživanja španskih životnih okolnosti, koje utiču na očekivano trajanje života isporučio je,medjutim, OECD.

Pokazalo se da se Španci od stanovnika ostalih 35 analiziranih država bitno razlikuju samo po jednome: imaju drugačiji Work-Life Balance.Odnosno odnos izmedju vremena, koje posvećuju radu, i vremena, koje posvećuju odmoru,hrani, slobodnim aktivnostima sledeći je 33% vremena rad: 67 % vremena ovo ostalo.A to znači da su odmoru, hrani i slobodnim aktivnostima posvećivali sat više od proseka za 36 analiziranih država OECDa.

Ista studija je pokazala da samo 6% Španaca radi više od 50 sati nedeljno, što je upola manje od proseka za 36 analiziranih država.

Pri tome je 72% Španaca svoje zdravstveno stanje ocenilo kao dobro ili vrlo dobro, dok je prosek za 36 analiziranih OECD država 68%.

Pauza za ručak u centru je mnogih razmatranja životnog stila Španaca.Španci, opisuje ovu pojavu nemački portal Spanien Live, rade od 8 sati ujutro kao većina Evropljana,a od kuće obično kreću bez doručka.Oko 14 sati prekidaju radni dan dugom podnevnom pauzom, koja prema legendi, pored ručka uključuje i Siestu- podnevnu dremku.Istina 21.veka je, tvrdi španska Fondacija za zdravlje Fundadeps,da samo 16% Španaca redovno praktikuje Siestu, a 58% nikada ili jedino subotom i nedeljom!

Kad se na posao vrate s duge podnevne pauze, Španci prema ovom opisu, na poslu ostaju do kasne porodične večere koja počinje izmedju 21 i 22 sata.

Spanien Live tvrdi da se u Španiji najinteresantniji filmovi i emisije na televiziji prikazuju posle 22 sata, pa čak i dečje traju do 1 sat po ponoći.

Tako da Španci, tvrdi nemački portal pozivajući se na španskog istraživaca spavanja Huana Antonija Madrid Pereza,
noću spavaju 30-40 minuta manje nego prosečni Evropljanin i na posao, ocenjuju nezadovoljni istraživači, stižu kao “ najumorniji narod Evrope“!?

Navodno su razni eksperti propisivali potrebu revolucionarnih promena u ovim španskim navikama.Španci su se oduprli – najnovije prognoze očekivanog trajanja života dale su im za pravo.

Jer, ovaj celodnevni miks rada i odmora jedino je što bitno razlikuje Špance 21.veka od evropskih suseda.

Kod poroka kao što su cigarete, utvrdio je pre koju godinu OECD, Španci ne zaostaju za evropskim susedima, naprotiv ,u Španiji je procenat pušača veći od prosečnih 20% stanovnika u 36 istraživanju država.Mada taj broj i u Španiji ima trend pada.

I najveće iznenadjenje:OECD studija i u Španiji, uprkos raširenom predstavama o zdravim navikama u ishrani, registruje trend ka prekomernoj telesnoj težini,koja će u narednim godinama biti u vrhu rizika po zdravlje u svetu.Jer i Španci, tvrde njihovi stručnjaci za ishranu, jedu sve više mesa, a sve manje povrća.

Jedan Francuz, koji se tokom studija u Španiji zaljubio u španski životni stil i odlučio da ostane, ima u tom smislu savet za nove kandidate za Špance: “ Spremite se da volite fudbal,šunku i cerveza(pivo).Može da izgleda kao stereotip,ali je istina da ćete se tako vrlo brzo integrisati“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com